20. oktobar 2016.20. okt 2016.
BESPLATNI SKRINING MAMOGRAFIJOM ZA ŽENE OD 50 DO 69 GODINA

PODIĆI SVEST O ZNAČAJU PREVENCIJE

Svake godine u Srbiji registrovano 4.000 novootkrivena slučaja karcinoma dojke, od toga 1.600 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Na besplatni skrining se odazove tek svaka treća žena. Rano otkrivanje oboljenja daje 90 odsto šanse za izlečenje
Na konferenciji za medije organizovanoj prošlog utorka u šabačkom Domu zdravlja, povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojki, bilo je reči o besplatnom skriningu mamografijom za žene starosti od 50 do 69 godina. Prim. dr Snežana Bojanić, pomoćnik direktora Doma zdravlja Šabac, dr Branko Mišić u ime službe ginekologije Doma zdravlja Šabac i dr Olivera Stojanović iz Zavoda za javno zdravlje Šabac, složili su se u konstataciji da u narednom periodu treba raditi pre svega na povećanju svesti naših sugrađanki o značaju preventive za očuvanje zdravlja. Rano otkrivanje ovog oboljenja daje pacijentu 90 odsto šanse za izlečenje.
Organizovani skrining karcinoma dojke u šabačkom Domu zdravlja se radi od 2014. godine. Prema podacima koje je iznela dr Olivera Stojanović, od 25.000 žena koje su pozvane na pregled u okrugu koji je u nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Šabac, u protekle dve i po godine odazvalo se 9.500 žena. Od toga je kod njih 12 otkriven rak u ranoj fazi. Značenje ove cifre, po Stojanovićkinim rečima nikako ne bi trebalo da se minimalizuje, jer je reč o 12 sačuvanih života.
- Na skrining se odazove tek svaka druga, treća žena. To je nedovoljno, ali to je nažalost podatak koji važi za celu Srbiju. Zbog toga je neophodno na svim nivoima apelovati na žene da se odazovu pozivu za besplatni skrining mamografijom jer je reč o bezbolnoj i najpouzdanijoj metodi - istakla je Stojanovićeva.
Besplatan poziv na pregled dobijaju sve žene od 50 do 69 godina, bez obzira da li imaju uplaćeno zdravstveno osiguranje.
- Program je besplatan za sve žene ove dobi bez obzira da li imaju zdravstvenu knjižicu ili nemaju - istakao je dr Branko Mišić i objasnio kako izgleda procedura od zakazivanja pregleda do dobijanja rezultata.
Pomoćnik direktora Doma zdravlja prim. dr Snežana Bojanić iznela je podatak da se u Srbiji na godišnjem nivou otkrije 4.600 novih slučajeva raka dojke, a da 1.600 žena izgubi bitku sa ovom bolešću, i još jednom apelovala na naše sugrađanke da se odazovu pozivu na besplatni skrining.
- U ime Doma zdravlja želela bih da pozovem sve naše sugrađanke da se odazovu pozivu na pregled, i da shvate da je tih pola sata, sat koliko pregled traje ništa u poređenju sa podatkom da time čuvaju ceo svoj život - poručila je Bojanićeva.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa