27. oktobar 2016.27. okt 2016.
Oprez pri paljenju žetvenih ostataka

ZARADA I OD OSTATAKA SA NjIVE

Jesenja setva i duboko zimsko oranje su poslovi u poljoprivredi koji se intenzivno obavljaju. Nažalost , setva strnih žita se ne obavlja u i istoj meri kao prethodnih godina iako su vremenske prilike idealne. Jedan od razloga za to je nedostatak sredstava za ove poslove a drugi niska cena pšenice roda 2016. godine , kao i nezainteresovanost skladištara i otkupljivača za veće kreditiranje setve strnih žita.
- Ovih dana je zapažen jedan veliki problem koji predstavlja opasnost i za imovinu ali i živote ljudi i životinja, kako divljih tako i domaćih a to je paljenje žetvenih ostataka. Nažalost, nekontrolisano paljenje slame, sojišta i kukuruzovine je dovelo do oštećenja nepožnjevenih useva, pa čak i do ugrožavanja života ljudi. I pored svih upozorenja i kaznenih mera poljoprivrednici to rade a štete su, pored navedenih, i u gubljenju mineralnih hraniva i narušavanju mikrobiološkog sastava zemljišta, navodi zamenik direktora Direkcije za poljoprivredu Predrag Srdanović.
Zaoravanje žetvenih ostataka uz dodatak azotnih đubriva ili mikrobioloških đubriva za brže sagorevanje tih ostataka se popravlja struktura zemljišta i nadoknađuje, jednim delom, nedostatak stajnjaka. Rezultati pri takvoj meri se pokazuju već u narednoj godini.
Jedna od dobrih mera u novije vreme, a koja donosi i ekonomsku korist u domaćinstva, je korišćenje žetvenih ostataka za zagrevanje domova. Poneki poljoprivredni proizvođači balirane žetvene ostatke soje i kukuruzovine koriste za sušenje žitarica u svojim sušarama. Tako vrše znatnu uštedu goriva jer nemaju izdatke za kupovinu drugih energenata.
- Sušare su tipske i stvar je prilagoditi gorionik veličini bala kao i obezbediti skladišni prostor, nadstrešicu za čuvanje žetvenih ostataka. Kao primer navešću da sa jednog hektara soje se obezbedi od dve do tri tone žetvenih ostataka koji mogu osušiti oko 80 do 100 tona kukuruza u zrnu, navodi Srdanović.
Žetveni ostaci se mogu iskoristiti ili za zaoravanje ili zagrevanje. Paljenje je višestruka šteta.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa