3. novembar 2016.3. nov 2016.
DVODNEVNA KONFERENCIJA O LEČENjU VIRUSNIH INFEKCIJA

Vrhunski stručnjaci u Šapcu

U Šapcu je organizovana dvodnevna konferencija posvećena lečenju virusnih infekcija, u okviru koje su vodeći srpski stručnjaci sa klinika za infektivne i tropske bolesti predstavljali trendove u dijagnostici i lečenju hepatitisa B, hepatitisa C i HIV infekcije, kao i rezultate najnovijih studija vezanih za inovativne terapije u oblasti hroničnih virusnih infekcija.
Učesnici su naglasili značaj multidisciplinarnog pristupa u izradi zajedničke strategije za unapređenje efikasnosti i kvaliteta lečenja gotovo pola miliona obolelih od hroničnih virusnih oboljenja u Srbiji. Posebna pažnja je posvećena i terapiji HIV infekcije, 30 godina posle prvog dijagnostikovanog slučaja ovog oboljenja u našoj zemlji.
Prisutne je u ime grada domaćina pozdravio Igor Marsenić, član Gradskog veća, koji je podržao inicijativu za održavanje ovakvog naučnog skupa na najvišem nivou upravo u Šapcu.
- Šabac je u modernoj istoriji Srbije, zahvaljujući geografskom položaju, dugo bio najnapredniji grad. Mi se ponosimo prošlošću i inovacijama po kojima je Šabac poznat, a pod tim mislim na prvu apoteku, prvu zgradu bolnice u centralnoj Srbiji, na doktora Avrama Vinavera koji je doneo prvi rendgen uređaj na Balkan i to baš u Šabac. Tema javnog zdravlja je za nas izuzetno značajna i posvećujemo joj posebnu pažnju - rekao je Marsenić.
Ovaj stručni skup bila je prilika da na jednom mestu mišljenja i iskustva razmene najeminentniji srpski lekari, stručnjaci iz relevantnih oblasti sa Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, Klinike za infektivne bolesti kliničkih centara Vojvodine, Niša i Kragujevca, sa Vojnomedicinske akademije, kao i kolega iz manjih, ali za zdravstveni sistem Srbije jednako važnih centara.
U okviru posebnog panela, mladi lekari specijalizanti prvi put su imali priliku da predstave svoja znanja o pravcima istraživačkog rada u oblasti antivirusne terapije.
Organizator skupa bila je kompanija Medikofarmacija.
DOĆI DO ŠTO BOLjEG LEČENjA
Predstavljajući rezultate najnovijih studija vezanih za terapiju hepatitisa C, doc. dr Ivana Milošević, infektolog i gastroenterolog sa Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, istakla je da je uz pomoć inovativne terapije napravljen veliki pomak ka potpunom izlečenju, što daje nadu i hiljadama obolelih od hroničnog hepatitisa C i B širom Srbije.
- Okupili smo kolege sa svih klinika za infektivne i tropske bolesti u Srbiji, kako bismo koristeći multidisciplinarni pristup zajednički osmislili strategiju daljih koraka i usmerili napore ka pronalaženju rešenja koja bi omogućila što kvalitetnije lečenje obolelih u našoj zemlji, u korak sa svetskim dostignućima u ovoj oblasti - navela je dr Milošević.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa