3. novembar 2016.3. nov 2016.
Organizacija “Karitas“ ponovo u Krupnju

SMANjENjE RIZIKA

Edukacija na temu „Smanjenje rizika od katastrofa“. Aktuelna svetska iskustva, najsavremeniji načini rada. Vežba evakuacije učenika i nastavnog osoblja
Nakon obuke nastavnog osoblja u okviru radionice „Smanjenje rizika od katastrofa u školama“ održane 16. maja ove godine, humanitarna organizacija “Karitas“, Nacionalni trening centar i opština Krupanj u utorak 1. novembra 2016. godine u velikoj sali opštine Krupanj organizovali su radionicu „Smanjenje rizika od katastrofa“.
Podsećamo da je “Karitas“ u proteklih godinu dana u raznim opštinama, a posebno u Krupnju, podržavao projekat čiji je cilj unapređenje kapaciteta lokalnih samouprava koje se posebno bave pitanjem smanjenja rizika od katastrofa. Nacionalni trening centar u saradnji sa “Karitasom“ i sektorom za vanredne situacije sproveo je edukaciju za članove opštinskog štaba za vanredne situacije i na obuci se govorilo o problematici Krupnja sa više aspekata.
- U opštini Krupanj je izuzetna saradnja po pitanju smanjenja rizika od katastrofa. Pripremamo novo uptustvo o metodologiji izrade podzakonskih akata, procenu ugroženosti i planove zaštite spasavanja koje su vrlo bitan segment u lokalnim samoupravama u slučaju vanrednih situacija - ističe Aleksandar Lazarević načelnik Nacionalnog trening centra.
U Krupnju su predstavljeni osnovni izvodi iz jednog operativnog plana za odbranu od bujičnih poplava urađenog za gradsku opštinu Lazarevac koji predstavlja reprezentativni model za svaku lokalnu samoupravu u Srbiji. Za tu priliku su radionici prisustvovali studenti treće godine odseka za ekološki inženjering Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji se neposredno školuju za ovu problematiku.
- Danas smo održali prezentaciju koja predstavlja sumiranje iskustava iz poplava 2014. godine sa fokusom na onome što se desilo u Krupnju. Istovremeno smo analizirali šta je to trebalo na sistemskom nivou da se uradi od strane države, odnosno lokalne samouprave, a što je propušteno. Predstavili smo neka aktuelna svetska iskustva, kako se to na najsavremeniji način radi u svetu sa daljim preporukama - rekao je profesor Ratko Ristić sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, odseka za ekološki inženjering, katedre za bujice i eroziju.
U okviru istog projekta u sredu 2. novembra 2016. godine u OŠ „Borivoje Ž. Milojević“ u Krupnju realizovana je simulaciona vežba evakuacije učenika i nastavnog osoblja iz osnovne škole koja ima za cilj podizanje svesti, pre svega najmlađih u smanjenju rizika od katastrofa.
Dušan Žugić

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa