10. novembar 2016.10. nov 2016.
Učenici OŠ „Jevrem Obrenović“ održali javni čas istorije

U čast naših pradedova

Tradicionalno, četvrtu godinu za redom, uoči obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, ispred spomenika Ratnih odlikovanja Šapca u pešačkoj zoni, deljeni flajeri i Natalijine ramonde uz razgovor sa sugrađanima
S namerom da otrgnu od zaborava sve ono što se dešavalo tokom Prvog svetskog rata učenici OŠ „Jevrem Obrenović“ zajedno sa nastavnicom istorije Jelenom Jevrić realizovali su svojevrsnu interaktivnu radionicu na otvorenom. Nove generacije sedmaka i osmaka, pošle su stopama svojih prethodnika, pa su prošlog četvrtka u pešačkoj zoni delili flajere i Natalijine ramonde upoznajući sugrađane sa državnim praznikom koji se ponovo slavi od 2012. godine ““ Danom primirja u Prvom svetskom ratu.
- U Našoj školi tradicionalno, četvrtu godinu za redom, obeležavamo ovaj praznik tako što učenici svoje starije sugrađane upoznaju sa značenjem ovog praznika i simbolom, Natalijinom ramondom. S obzirom da je ovo relativno nov praznik, većina građana koju anketiraju naši učenici, nije upoznata ni kada se obeležava praznik ni zbog čega. Upravo na taj način mi smatramo da smo ispunili cilj sa učenicima ovog neobičnog časa. Entuzijazma ne ponestaje ni sa jednom generacijom. Velika je zainteresovanost učenika za sve ovo. Sami prave ramonde, pišu. Što je najvažnije uče o svojim precima. Većina njih na poleđini ramonde napiše ime svog pretka. Učim ih da i kod kuće sa porodicom pričaju o svojim precima, o pradedovima koji su bili vojnici u Prvom svetskom ratu, i pokušaju da ih otrgnu iz zaborava ““ rekla je Jelena Jevrić, nastavnica istorije.
Tekstovi na temu Prvog svetskog rata i o Šapcu otkucani na hiljadu flajera i sedam stotina ramondi podeljeni su prošlog četvrtka, a deo učenika anketirao je sugrađane o tome da li znaju kada se obeležava Dan primirja, zašto se obeležava, koji je simbol državnog praznika.
- Više od osamdeset odsto anketiranih ne zna koji je sutra dan. Kada ih pitamo zašto se ne ide u školu ne znaju pravi odgovor. Većina njih nije upoznata sa svojim precima koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu tako da su dosta neiformisani. Moja poruka svima bi bila da smo dužni da znanjem otrgnemo od zaborava sve ono što je vezano za deo ove naše slavne istorije jer su se naši preci zauzeli za budućnost svojih potomaka ““ poručila je Anđela Pavlović, učenica VIII2.
Za pedesetak učenika ovo je predstavljalo više od običnog časa. Bio je to čas u kome su odali počast svojim precima što je i bila poruka njihovog javnog obraćanja pod nazivom „U čast naših pradedova“.
- Bilo je lako pripremati se. Sve smo pripremili u čast naših pradedova koji su se borili za nas u Prvom svetskom ratu. Tokom ovog pripremanja sam više saznala i o mojim precima. Moj pradeda Miloš je bio u Prvom svetskom ratu. S ponosom na ovaj dan i pred praznik setim se pradede i svega onoga što je učinio. Vrlo sam ponosna ““ izjavila je Marija Marinković, učenica VII3.
ZAHVALNOST
Učenike OŠ „Jevrem Obrenović“ obišao je i član Gradskog veća Božidar Katić podržavši ih u njihovoj nameri.
- Dan primirja, dan kada obeležavamo jedan od najsretnijih, ako ne i najsretniji period moderne srpske istorije, našu pobedu u Prvom ili Velikom ratu. Ja sam izuzetno zadovoljan onim što su ova deca uradila. Grad Šabac uvek će i uvek je stajao iza ovakvih akcija. Ovo je pravi način da se setimo tog vremena, da se setimo onih bez kojih mi danas ne bismo bili ono što jesmo. Posebno u ovom gradu koji je u Velikom ratu zaista podneo najveće žrtve. Još jednom se u ime Grada zahvaljujem ovim divnim, mladim ljudima, što upoznaju sve nas ostale i naše starije sugrađane sa tim kako je Srbija nekada bila i ostala velika ““ rekao je Katić.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa