17. novembar 2016.17. nov 2016.
SLUŽBE ZA ZAPOŠLjAVANjE REPUBLIKE SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE POSETILE FILIJALU U ŠAPCU

ZAJEDNO DO EVROPSKIH FONDOVA

Predstavnici Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske bili su u dvodnevnoj poseti Nacionalnoj službi za zapošljavanje Republike Srbije. Direktori službi su, zajedno sa svojim saradnicima, razmenjivali dosadašnja iskustva i razgovarali o konkretnoj daljoj zajedničkoj saradnji. Tom prilikom posetili su i šabačku Filijalu NSZ gde je održan radni sastanak.
- Razmotrili smo mogućnost zajedničkog nastupa, s obzirom da Filijala Šabac obuhvata pogranične opštine koje gravitiraju ka Republici Srpskoj, konkretno Bijeljinskoj Filijali. Razgovarali smo o tome da bi zajednički mogli da realizujemo određene projekte iz IPARD fondova. Razmenili smo i mišljenja kada je u pitanju tržište rada i stope nezaposlenosti u naše dve države. Drago nam je što Republika Srbija značajno napreduje u ovoj oblasti, a i mi se krećemo u pozitivnom pravcu, naveo je Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.
Kako je navedeno ovom prilikom, stopa nezaposlenosti u Republici Srpskoj je iznad 20 odsto. Vujičić je rekao da se ta stopa smanjuje, ali da još nisu zadovoljni, i da se nadaju da će u sledećoj godini doći do značajnijih rezultata uz primenu aktivnih mera zapošljavanja.
Direktor NSZ Srbije, Zoran Martinović je rekao da su, nakon razmenjenih iskustava, videli da se na sličan način aktivne mere kreiraju i u Republici Srpskoj.
- Rezultat našeg zajedničkog rada je potpisivanje sporazuma o zajedničkoj saradnji, koji proističe iz Sporazuma o specijalnim vezama između Republike Srbije i Republike Srpske. Nastojaćemo da sprovedemo zajedničke projekte prekogranične saradnje, a i sada imamo jedan projekat tog karaktera koji treba da bude odobren. Trudićemo se da ovu saradnju podignemo na viši nivo kako bi to bilo od koristi pre svega nezaposlenim licima i poslodavcima u obe države, izjavio je Martinović i izneo podatak da je nezaposlenost u Srbiji značajno pala u odnosu na prethodni kvartal i da sada iznosi 15,2 odsto.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa