17. novembar 2016.17. nov 2016.
PREDSTAVLjEN PROJEKAT ZA DUHOVNI I SPORTSKO REKREATIVNI KOMLEKS U KASARSKIM LIVADAMA

ŠABAČKI TOPČIDER

U sedištu Eparhije šabačke, na konferenciji za medije, predstavljen je projekat za Duhovni i sportsko-rekreativni kompleks u Kasarskim livadama. Na nedavno održanom Internacionalnom salonu urbanizma u kategoriji „Pejzažna arhitektura kroz studije, istraživanja i projekte“ treću nagradu za ovaj projekat dobili su odgovorni urbanista, arhitekta Aleksandra Savatić, inženjer hortikulture Jelena Petrović i radni tim JUP “Plan“.
- U ovom trenutku imamo izrađen projekat i očekujemo izvođačka rešenja, na osnovu kojih ćemo videti iznose i jedan deo toga finansirati iz gradskog budžeta. Mi smo spremni da u svakom trenutku, gde god postoje raspoloživi fondovi ulažemo novac i trudimo se da realizujemo projekte sredstvima van gradskog budžeta, izjavio je gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović.
Prema rečima vladike Lavrentija, želja Eparhije šabačke je da pomogne narodu, prvenstveno mladima - Napravili smo prve korake, zahvaljujući darodavcima koji su pre mene ovde živeli i mislili na budućnost više nego na sebe, da bi srpska omladina imala najbolje uslove. Želeo bih da se tamo, nedaleko od grada, u lepoj prirodi sa jezerom i idealnim uslovima za rekreaciju, naši sugrađani opuste i da im to bude omiljeno izletište, neka vrsta Topčidera za Šabac.
Na imanju koje je vladika Maksim otkupio početkom 19. veka, projekat za pomenuti kompleks planiran je na šest hektara. Podrazumeva verski, sportski, obrazovni i rekreativni sadržaj.
- Komleks sadrži Duhovni centar sa hramom posvećenom Svetom Savi, koji je projektovala arhitekta Ljubica Bošnjak. Planiran je park koji će biti sastavni deo sistema zelenih površina Šapca, u okviru koga će biti Poligon za razvoj motoričkih sposobnosti dece, Amfiteatar u reljefu, Dečje igralište i letnje učionice, kao i vodene površine, fontane, jezero i bazeni. U okviru komleksa, postojaće i Sportski centar sa atletskim stadionom, multifunkcionalnim i terenima za tenis. Takođe, planiran je i smeštajni kapacitet za decu i sportiste i komletna infrastruktura, rekla je Savatićeva.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa