15. decembar 2016.15. dec 2016.
SIMBIOZA RAZLIČITOSTI
OTVORENA IZLOŽBA PROŠLOGODIŠNjEG DOBITNIKA NAGRADE “IGOR BELOHLAVEK”

SIMBIOZA RAZLIČITOSTI

U galeriji Biblioteke šabačke otvorena je izložba mladog i talentovanog Aleksandra Večerinovića, dobitnika nagrade “Igor Belohlavek” na prošlogodišnjem Oktobarskom salonu. Postavku su otvorile mr Sonja Bokun Đinić, direktorka Biblioteke i Tatjana Marković, viši kustos Narodnog muzeja u Šapcu.
- Sklonost ka tehničkim i oblikovnim eksperimentima ogleda se u ispitivanju prostornih, materijalnih, semantičkih odnosa koji učestvuju u nastajanju skulpture, kao i konzistentnosti skulpturalnog jezika i ideje. Otuda na izložbi simbioza različitosti u kojoj pronalazimo zametke onoga što bi mogla biti jedna od determinanti potonjeg Aleksandrovog izraza. Geometrija kao polazište, vremenom ustupa mesto organskim formama zaobljenih linija nalik oblicima koji izranjaju iz kompaktnih, čvrstih masa. Svakako da se pukotina kao vizuelni i značenjski motiv može smatrati umetničkim diskursom preko kojeg umetnik želi da se likovno i simbolički izrazi, rekla je Markovićeva.
Mladi umetnik se uspešno oprobao i na skulpturi za javni prostor na temu Beogradski čitač, osvojivši treću nagradu na konkursu, a skulptura Magdalena postavljena je na platou ispred Gradske biblioteke u Pančevu.
Izložba Aleksandra Večerinovića, “čija će dela zasigurno obeležiti nadolazeće decenije”, otvorena je do 21. decembra.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa