2. mart 2017.2. mar 2017.
HRONIČARI VREMENA
DOPISNIŠTVO RTS PROSLAVILO JUBILEJ

HRONIČARI VREMENA

Prethodnih decenija, Dopisništvo RTS -a zabeležilo je sve važne manifestacije i događaje u Šapcu i okolnim opštinama. Novinari i snimatelji su bili na mestima pogođenim elementarnim nepogodama, ratom, pratili sudbine i probleme ljudi, delili njihove uspehe i radost
Dopisništvo RTS u Šapcu napunilo je svoj četrdeseti rođendan. Februara 27.1977. godine, emitovan je prvi prilog u Trećem dnevniku Televizije Beograd. Tema je bila sastanak međuopštinske konferencije Saveza boraca u Banji Koviljači. Urednik Miloš Vojvodić emitovao je četrdeset sekundi montiranog materijala, koji su uradili novinar Dragan Filipović i snimatelj Brana Stojisavljević.
- Sredinom šezdesetih godina, novinar Brana Škulić počeo je da šalje priloge za emisiju TV novosti na Drugom programu Televizije Beograd. Pomažući mu, zavoleo sam novinarstvo, ne znajući da će 1976. godine TV Beograd doneti odluku da u svim većim centrima Srbije osnuje dopisništva pri radio-stanicama, odnosno, lokalnim listovima. Mi smo, zajedno sa Užicem i Zaječarom, bili među prvima. Iako sam već šest godina bio zamenik glavnog i odgovornog urednika Radio Šapca, koji je tada bio najslušanija stanica u Jugoslaviji, morao sam da prođem obuku za novinara u TV Beograd, koja je trajala šest meseci, kaže novinar Dragan Filopović, koji je deset godina bio urednik Dopisništva.
Ambiciozna ekipa koju su činila tri novinara (Dragan Filipović, Zoran Amidžić i Bogoljub Arnautović) i tri snimatelja (Brana Stojisavljević, Dragan Petrović i Milovan Grujić) četiri godine zaredom proglašavana je za najbolje TV dopisništvo u Jugoslaviji.
U februaru 1989. godine zvanično je, u novoj zgradi, otvoreno Dopisništvo i uspostavljena linkovska veza.
- Ceo svoj radni vek proveo sam držeći i noseći kameru, snimajući. I upravo ta kamera mi je dala privilegiju da budem skoro direktan učesnik u raznim zbivanjima za svoj grad, okolinu, ljude, pa čak i za državu – rekao je Brana Stojisavljević, snimatelj
Prethodnih decenija, Dopisništvo RTS -a zabeležilo je sve važne manifestacije i događaje u Šapcu i okolnim opštinama. Novinari i snimatelji su bili na mestima pogođenim elementarnim nepogodama, ratom, pratili sudbine i probleme ljudi, delili njihove uspehe i radost.
Povodom ovog značajnog jubileja, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović priredio je prijem u Gradskoj kući za delegaciju koju čine urednici RTS, dopisnici iz Šapca i penzionisani radnici ove medijske kuće.
- U šabačkom Dopisiništvu rade odgovorni i posvećeni ljudi, koji dobro znaju svoj posao. Ponosno možemo reći da u našem gradu imamo najbolje profesionalce koji na najobjektivniji način izveštavaju, kazao je gradonačelnik.
Tanja Dimitrić Mijailović, urednica šabačkog Dopisništva, govorila je o zadovoljstvu i obavezama koje sa sobom nosi novinarska profesija.
- Naša profesija je jedna od najtežih, jer se uvek borimo sa kilometrima i sa vremenom. Za nas je vest najjednostavnija stvar koju treba da uradimo, a najteže je da sve ljude objektivno i tačno informišemo. Naše Dopisništvo pokriva veliku teritoriju, pa nam je važno da stignemo da sve priče ispratimo i da nas svi gledaoci razumeju bez obzira kakva je tema, rekla je Tanja Dimitrić Mijailović i dodala da posao dopisnika traje 24 sata sedam dana u nedelji.
Dopisnici iz Šapca godišnje pređu blizu 15.000 kilometara i urade 1.000 priloga i uključenja. U dopisnioštvu RTS u Šapcu radi devetočlana ekipa koja svakodnevno izveštava o dešavanjima u našem gradu, ali i iz kompletnog mačvanskog i sremskog okruga.
NAJTUŽNIJI DAN
Najtužniji dan u istoriji šabačke redakcije bio je 9.oktobar 1991. kada je na radnom zadatku, na Baniji poginula četvoročlana ekipa. Nikada nije oktriveno ko je ubio naše kolege. O ubistvima novinara Milana Pantića i Slavka Ćurivije bilo je puno reči i postoji sudska istraga i procesi, ali o stradanju Zorana Amidžića, Bore Petrovića, Dejana Milićevića iz dopisništva, i Sretana Ilića, urednika Radio Šapca, 26 godina kasnije nema nikakvih informacija. Kolegama su ostavili sećanje, ljubav prema profesiji i zavet o objektivnom informisanju.
N.K. – M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa