2. mart 2017.2. mar 2017.
KORAK DO GREJANjA OBJEKATA
MAČVANI NA PRAGU KORIŠĆENjA GEOTERMALNE ENERGIJE

KORAK DO GREJANjA OBJEKATA

Najnovija studija Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu potvrdila kapacitet bušotine BB1 u Bogatiću od 25 litara vode u sekundi, temperature 75 stepeni Celzijusovih, raspoložive termalne snage 2,1 megavata. Investicija u grejanje osam javnih objekata u Bogatiću, vredna 600.000 eura, na domak ostvarenja
Prilikom nedavne prezentacije Studije o mogućnostima grejanja na toplu vodu u Bogatiću, koju su predstavili doktor Dejan Milenić, rukovodilac laboratorije Rudarsko geološkog fakulteta za geotermalnu energiju i energetsku efikasnost i njegova koleginica doktor Ana Vraneš, naučni saradnik, predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac, izrazio je uverenje da bi ovo prirodno blago pronađeno pre tri decenije u utrobi plodne mačvanske oranice, konačno moglo biti iskorišćeno, najpre za grejanje osam javnih objekata u Bogatiću.
Stručnjaci sa Rudarsko-geološkog fakulteta su ovim putem samo nastavili istraživanja njihovih ranijih kolega, koji su još 1987. godine u Dublju, prilikom jednog rutinskog bušenja u potrazi za pijaćom na dubini od oko 200 metara otkrili vodu temperature 40 stepeni Celzijusa. Na osnovu ovog otkrića urađena je prva istražna bušotina na istom terenu dubine 250 metara. Rezultat je bio voda temperature 50 stepeni Celzijusa. U cilju dobijanja elaborata o rezervama geotermalne energije, napravljene su nove bušotine u Bogatiću, Belotiću, M.Metkoviću... Svugde je na dubinama od 200-600 metara, otkrivena topla voda (50 do 75 stepeni Celzijusa).
U novoj studiji su predstavljeni resursi bušotine BB1 koja se nalazi u Bogatiću. Njen kapacitet je 25 litara vode u sekundi u samoizlivu, a temperatura vode 75 stepeni Celzijusa.
- Raspolaže termalnom snagom od 2,1 megavata, kaže doktorka Ana Vraneš, autor studije i predlaže korišćenje ove energije za grejanje osam javnih objekata u Bogatiću. To su: Predškolska ustanova, osnovna i srednja škola, Centar za socijalni rad, zgrade suda, Javnog komunalnog preduzeća i policije.
U studiji je predstavljena trasa budućeg toplovoda, proračunati efekti energetske efikasnosti i isplativost investicije. Sve analize govore u prilog realizaciji vredne investicije, čime bi se ostvarila po proračunu stručnjaka znatna energetska ušteda.
Opština Bogatić je jedna od tri u Srbiji koja je 2012. godine na osnovu tadašnje studije o izvodljivosti ušla u izbor za finansiranje toplifikacije javnih ustanova iz sredstava Evropske Unije. Time je ispunjen i finansijski deo ove investicije, vredne po proračunu autora studije 600.000 eura.
Poštujući reči struke s pravom se može konstatovati da su mačvanski izvori tople vode među najvećim i najtoplijim u Evropi. U normalnim uslovima voda ove temperature mogla bi se pronaći na dubinama od 1.800 do 2.000 metara. Mogućnosti njenog korišćenja su brojne, a svi su izgledi da se sa grejanjem objekata počne.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa