2. decembar 2010.2. dec 2010.
POMOĆ I NEGA U KUĆI

NAJVIŠE PENZIONERA

Formiranjem službe „Pomoć i nega u kući“ na teritoriji grada Šapca, lokalna zajednica je omogućila zbrinjavanje starih lica i osoba sa invaliditetom na ekonomičniji i efikasniji način. Uslugama pomenute službe obuhvaćeno je 155 korisnika od kojih 38 pripada seoskom terenu Mačve, koji čine 13 sela. Seoskom terenu Pocerine pripada 37 korisnika na teritoriji 14 sela, dok 80 korisnika se nalazi na gradskom području
Što se tiče socijalnog statusa, najviše je penzionera sa niskim penzijama, zatim korisnika materijalnog obezbeđenja, a samo manji broj je onih koji nemaju nikakvih prihoda. Uglavnom se radi o samačkim staračkim domaćinstvima. Dosadašnja istraživanja pokazuju da je svakoj četvrtoj starijoj osobi potrebna pomoć u svakodnevnom životu. Usamljeni i otuđeni od svojih najbližih, stara i invalidna lica nisu u mogućnosti da realizuju svoja prava iz oblasti porodično ““ pravne i socijalne zaštite, kao i iz oblasti socijalnog osiguranja, zbog nepismenosti, neukosti i slabije pokretljivosti.
Realizatori usluga „Pomoć i nega u kući“ su gerontodomaćice, čiji je zadatak da preuzmu deo uloge nedostajućih članova porodice, tj. da omoguće korisniku da živi u svom domu uz podršku. Ova podrška i pomoć odnose se na: ishranu, ličnu higijenu, higijenu stambenog prostora, zagrevanje prostorija i pružanje osnovne kućne nege. Vrste usluga zavise od potreba korisnika. S obzirom da su najznačajnije potrebe starih i invalidnih lica vezane za njihovo lečenje, negovateljice najviše vremena utroše na organizovanje poseta lekaru, nabavku lekova u apoteci, pribavljanje uputa za specijalističke preglede i laboratorijske analize.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa