9. mart 2017.9. mar 2017.
PROPISI SE MORAJU POŠTOVATI
DIREKTOR JKP „PARKING“ BOJAN KALANOVIĆ O RADU PREDUZEĆA

PROPISI SE MORAJU POŠTOVATI

Tokom 2016. godine smanjio se broj nepropisno parkiranih vozila, što će biti tendencija i ove godine, kaže Bojan Kalanović, direktor JKP “Parkinga”. Od važnijih poslova u 2017. godini, „Parking“ čeka izgradnja sopstvenog depoa. Kalanović kaže da građani na njegova vrata dolaze najčešće iz dva razloga, ili da traže posao, ili da se žale zbog toga što su dobili kaznu za neplaćen parking
Javno komunalno preduzeće „Parking Šabac“ i u ovoj godini planira da se bavi svojom osnovnom delatnošću, a to je obezbeđenje optimalnog i efikasnog korišćenja parking mesta. Cene parkinga ostaju iste, međutim zbog promene Zakona, sada će se na njih plaćati i 20 odsto PDV-a. Direktor „Parkinga“ Bojan Kalanović ističe da im problem pravi zabrana zapošljavanja i povećanja plata u javnom sektoru. Nije retkost da građani iskažu nezadovoljstvo radom parking službe, ali direktor kaže da su te primedbe neosnovane i da svako ko ne plati parking mora da plati kaznu.
- Uvek ćemo fokus stavljati na kulturu parkiranja i apelovati da se javne površine koriste na propisan način, što je i u funkciji opšte bezbednosti saobraćaja. Sva parking mesta su obeležena adekvatnom horizontalnom i vertikalnom signalizacijom. Tokom 2016. godine smanjio se broj nepropisno parkiranih vozila, što će biti tendencija i ove godine, a na tome radimo u saradnji sa saobraćajnom policijom, rekao je Bojan Kalanović.
Od važnijih poslova u 2017. godini, „Parking“ čeka izgradnja sopstvenog depoa. Do sada su nepropisno parkirana, napuštena i havarisana vozila odnošena na depo koji ujedno služi i kao jedino javno parkiralište za autobuse. Kalanović navodi da su oni samo korisnici, a da „Hemofarm“ planira prodaju ovog prostora. Tako će morati da obezbede novo mesto za ovu namenu, a direktor „Parkinga“ kaže da se razmatra više lokacija i da će biti izabrana ona najadekvatnija.
- Druga važna stvar koja je pred nama je projekat javne garaže, koja će biti urađena posle dužeg čekanja. Plan je u postupku izrade i trebalo bi da prođe skupštinsku proceduru u narednih nekoliko meseci. Predviđena je garaža sa jednom platformom kapaciteta 100 do 110 mesta, na lokaciji Tiršovog venca, kaže Kalanović.
Preduzeće se u svakodnevnom radu susreće sa dva problema na koje, prema direktorovim rečima, ne mogu da utiču, nego moraju da se prilagođavaju. Prvi je nemogućnost novih zapošljavanja, a drugi nemogućnost nagrađivanja radnika zbog zamrzavanja plata u javnom sektoru.
- Grad je u poslednje vreme, naročito ove tri godine, doživeo urbanističku, infrastrukturnu i komunalnu ekspanziju. Prateći to širili smo i uređivali i javna parkirališta, a to je zahtevalo nova zaposlenja. Još uvek je na snazi zabrana zaposlenja u javnim službama. Mi trenutno imamo 36 zaposlenih, od kojih su 33 u stalnom radnom odnosu. Krajnje racionalno razmišljajući, trebalo bi nam bar 40. Pored toga, teško je zadržati motivisanost radnika i rukovoditi preduzećem, a da ne postoji mogućnost da se radnik nagradi za dobro obavljen posao, kaže Kalanović.
Od 1. januara stupile su na snagu izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava. Kalanović objašnjava da je do sada taksa bila oslobođena PDV-a, a da sada naplata parkinga više ne može biti taksa nego cena, što podleže stopi od 20 odsto PDV-a. Direktor „Parkinga“ navodi da će to biti ukalkulisano u cenu, a da cene inače nisu menjane od 2013. godine.
Kalanović kaže da građani na njegova vrata dolaze najčešće iz dva razloga, ili da traže posao, ili da se žale zbog toga što su dobili kaznu za neplaćen parking.
- Veliko je interesovanje za zaposlenje. Nažalost, ove godine nećemo moći nikoga da zaposlimo, jer su takvi državni propisi. Građani umeju i da iskažu nezadovoljstvo zbog dobijanja doplatne karte. Izgovori su veoma različiti, ali svako neplaćanje parkinga podleže izdavanju doplatne karte koja se mora platiti, izričit je Kalanović.
M.M.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa