16. mart 2017.16. mar 2017.
Ljubav prema sebi nije egoizam
KNjIŽEVNO VEČE U BIBLIOTECI “JANKO VESELINOVIĆ” U
KOCELjEVI DRUŽENjE SA IVANOM KUZMANOVIĆ

Ljubav prema sebi nije egoizam

Imamo prava da tražimo naše odgovore i zaista imamo prava da se ne dopadamo svima
U čitaonici biblioteke koceljevačke zaljubljenici u knjigu imali su priliku da se druže sa jednom od najčitanijih književnica današnjice, Ivanom Kuzmanović koja je koceljevačkoj čitalačkoj publici predstavila svoja dela, počev od prvog “Lemurova ljubav” pa do najnovijeg ostvarenja “Knjiga o meni”.
Prema podacima Narodne biblioteke Srbije njene knjige su najčitanije, posebno kada je reč o oblasti popularne psihologije. Ova književnica najpre se obrela u romanesnom pisanju da bi se u poslednjih nekoliko godina posvetila publicistici.
– U svojim knjigama retko dajem definicije, odgovore, jasnoću koja će da zvuči kao savet. Ja otvaram pitanja i često dajem svoje primere ne zato što su oni univerzalni već zato što je svima nama na jedan izvestan način lakše da se identifikujemo, pa i opustimo, kada shvatimo da i drugi ljudi, ma na kakvoj poziciji bili, ma čime se bavili, bazično imaju iste probleme, ista osećanja, strahove. Svi smo mi mnogo sličniji nego različiti - smatra Kuzmanović čija je prva knjiga “Lemurova ljubav” nastala nakon ljubavnog fijaska autorke.
Govoreći o delu “Od kada sam se zavolela, volim” ističe da ljubav prema sebi nije ni slučajno samoljublje ili egoizam, jer onaj koji ljubavi ima taj je ne mora grabiti niti je tražiti.
– Svaka moja knjiga, jedna za drugom, imala je upravo za cilj da prenese poruku da je stvarno naš život u našim rukama, da se bolest zaista javlja kao patnja naše duše, da mi zaista smemo sebi da dozvolimo upitanost i zbunjenost, da imamo prava da tražimo naše odgovore i da zaista imamo prava da se ne dopadamo svima - kaže Ivana Kuzmanović čija poslednja objavljena knjiga nosi naziv “Knjiga o meni”.
– “Knjiga o meni” nije knjiga o meni već knjiga o vama. To je knjiga u kojoj je zapravo 365 pitanja. To je petogodišnji dnevnik namenjen za sve one koji vole da rade tu vrstu introspekcije. Pitanja su neka naizgled obična, neka vrlo ciljana, ali koja omogućavaju da dok zapisujete odgovore vi otkrivate neke stvari koje vam ne bi pale na pamet da se nalaze u vama dok ih ne zapišete. Knjiga pruža jedan specifičan uvid u samog sebe - rekla je autorka predstavljajući publici svoje osmo po redu književno delo.
V. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa