6. april 2017.6. apr 2017.
Prevencija najbolji lek
EDUKATIVNO PREDAVANjE U “HEMOFARMU”

Prevencija najbolji lek

Povodom meseca obeležavanja borbe protiv raka, prošle srede, „Hemofarm“ Šabac je organizovao predavanje za svoje zaposlene. Edukativno predavanje održali su stručnjaci Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”, dr Branko Mišić, na temu skrininga karcinoma dojke i karcinoma grlića materijce i dr Brankica Krstić na temu skrininga kolorektalnog karcinoma.
Direktor “Hemofarma” Šabac Dragan Tošić je istakao da je ovoj kompaniji zdravlje u fokusu po svim osnovama. Naveo je da pored toga što su najveći proizvođači lekova na domaćem farmaceutskom tržištu aktivno brinu i o zdravlju svojih zaposlenih.
-Svi naši radnici imaju dopunska zdravstvena osiguranja, organizovani su im obavezni zdravstveni pregledi koji zavise od specifičnosti pojedinačnih radnih mesta, imaju sistematski pregled na šest meseci i oftalmološke preglede. Uz to, radimo i na edukaciji. Iskoristili smo mart mesec da još jednom upoznamo zaposlene sa potrebom prevencije. Svedoci smo neslavnih cifara, ne samo na nivou Republike, nego i Evrope. Nažalost, držimo neslavno visoka mesta po broju obolelih, i što je mnogo gore, po smrtnosti od malignih oboljenja, rekao je Tošić.
Podaci pokazuju da je Srbija na 4. mestu u Evropi po oboljevanju žena od karcinoma grlića materice, a na 2. mestu po umiranju od iste bolesti. Ova statistika jasno govori da se žene kod nas javljaju doktoru kada je bolest već u odmaklom stadijumu.
Kod karcinoma debelog creva rano otkrivanje je neophodno ne samo da bi se spasao život, nego i da bi se izbegle operacije koje mogu znatno da umanje kvalitet života. Važno je znati da se svaka promena na sluzokoži debelog creva pretvori u karcinom za sedam do deset godina.
-Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić” je usvajanjem svog Strateškog plana, kao ključnog dokumenta, definisao pravac razvoja primarne zdravstvene zaštite u četvorogodišnjem periodu. Prvi, i jedan od najvažnijih ciljeva jeste rano otkrivanje i sprečavanje bolesti. Svaku bolest koju otkrijemo u ranoj fazi lako ćemo izlečiti. Incidenca svih malignih bolesti je u porastu. Važnije od uzroka je da se promene otkriju na vreme. Mi za to imamo i ljudske i materijalne kapacitete, rekao je direktor Doma zdravlja dr Branko Vujković.
Vujković je istakao da su na usluzi kako svojim sugrađanima, tako i kompanijama koje pokažu interesovanje za saradnju sa ovom ustanovom. Zahvalio je “Hemofarmu” što pokazuje izuzetnu odgovornost prema svojim zaposlenima.
M.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa