13. april 2017.13. apr 2017.
NOVI BUNAR DUBOK 75 METARA
VODOSNABDEVANjE U OPŠTINI BOGATIĆ

NOVI BUNAR DUBOK 75 METARA

Na izvorištu pijaće vode u Bogatiću završeni su radovi na izradi istražnog eksploatacionog bunara dubine 75 metara, s ciljem povećanja kapaciteta izvorišta (obezbeđenja novih količina zdrave pijaće vode i poboljšanja njenog ukupnog kvaliteta). Ovi radovi započeti su još krajem oktobra prošle godine i prekinuti zbog lošeg vremena. Čim je vreme dozvolilo, nastavljeni su i završeni ovih dana.
Ovo predstavlja prvi korak u istraživanjima, a ukoliko rezultati budu povoljni, što se očekuje, sledi izrada eksploatacionog objekta.
Vodosnabdevanje Bogatića se zasniva na plitkim bušenim bunarima dubine do 30 metara. To je zadovoljavajuće ali je hidrohemijskim monitoringom i izradom hemijskih analiza utvrđeno permanentno povećanje koncentracije nitrita u vodi, što ne čudi ako se ima u vidu da je sa geološkog aspekta slabo zaštićena. Otežavajući faktor je veliko prisustvo vodopropusnih septičkih jama i povećanje primene agrotehnike u poljoprivredi, čime se pijaća voda ozbiljno zagađuje.
U Komunalnom preduzeću Bogatić koje se između ostalog bavi proizvodnjom i distribucijom vode za piće, stručnjaci kažu da su ispitivanja pokazala kako je voda iz drugog vodonosnog horizonta nove, najdublje i najšire bušotine, veoma dobrog kvaliteta, skoro bez prisustva nitrata.
Izvedeni radovi vredni su ukupno devet miliona dinara, a finansira ih Skupština opštine Bogatić.
Uporedo sa ovim razrađuje se varijanta izrade novog bunara na prostoru Vasinog šiba u Crnoj Bari, blizu Drine. Sa njega bi se vodom za piće snabdevala domaćinstva u Crnoj Bari i okolnim mesnim zajednicama, gde je izražen ovaj problem. Plan je da se kasnije sve “uveže” u jedinstven sistem sa dva izvorišta.
Na postojeći vodovod u Bogatiću priključeno je oko 2.000 korisnika, a urađen je i projekat novog Klenje-Badovinci. Sada je snabdevanje građana u velikom broju sela opštine rešeno putem individualnih vodozahvatnih objekata i javnih arteskih česmi.
Izvorište pijaće vode u Bogatiću, gde su sa starim i novim ukupno četiri bunara raspolaže ogromnim zalihama vode, koja bi se mogla eksploatisati i koristiti na širem prostoru.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa