Info

13. april 2017.13. apr 2017.
POVODOM TROSTRUKOG JUBILEJA

REKONSTRUKCIJA ŠABAČKE PORTE

Povodom 215 godina od osnivanja Šabačke eparhije, 190 godina postojanja Sabornog hrama i 50 godina arhijerejske službe vladike Lavrentija, nedavno je započeta rekonstrukcija porte hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu.
- Na osnovu idejnih projekata koji su nam dostavljeni, opredelili smo se za saradnju sa arhitektom Slavenkom Mitrović. Planiramo nekoliko segmenata: kutak Isidore Sekulić, paviljon kulture sa amfiteatrom koji će nositi ime Jele Spiridonović Savić, a namesto prodajnog mesta nalaziće se velika, moderna galerija. Dečja igraonica će zauzimati prostor od 150 kvadratnih metara, u blizini će biti fontana, kutak za roditelje i rođendaonica za siromašnu decu, biblioteka sa čitaonicom i multimedijalna učionica, u kojoj će biti besplatni časovi za učenike. Planiramo da postavimo dve biste u porti, jednu Svetom Savi, a drugu vladici Nikolaju, kaže starešina hrama Slaviša Marković.
Do sada je urađen toplovod i kompletne instalacije. Na redu je nivelisanje terena i postavljanje behatona na površini od 1.450 kvadrata. Očekuje se da će troškovi za predviđene radove iznositi između 120 i 150 hiljada evra, a finansijsku podršku pruža Grad, Eparhija šabačka i donatori.

M.F.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa