20. april 2017.20. apr 2017.
TOPLINA UMETNIČKE DOBRODOŠLICE
TRADICIONALNA USKRŠNjA IZLOŽBA UDRUŽENjA „KRUG 10“ OKUPILA VELIKI BROJ ŠAPČANA

TOPLINA UMETNIČKE DOBRODOŠLICE

Na Veliki četvrtak u Galeriji Udruženja „Krug 10“ okupio se veliki broj Šapčana koji su prisustvovali otvaranju ove tradicionalne izložbe.
- Uskrs je najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život. To je dan koji treba svi da provedemo sa prijateljima, sa osobama koje su nam drage, sa svojom porodicom, pre svega. To je dan radosti i za decu koja se igraju uskršnjim jajima. To je simbol novog života, poleta i blagostanja – rekla je Ružica Leontić otvarajući tradicionalnu Uskršnju izložbu Udruženja „Krug 10“
Ovoga puta, pored trideset pet slika od dvadeset autora, pažnju su privukla i oslikana uskršnja jaja. Deca su im se najviše obradovala ali i odrasli. Niko nije izašao bez poklona.
- Teže je oslikati jaja nego naslikati sliku jer nije ravna površina. Za oslikavanje sam koristila guščija pera. Potrebna je velika priprema u koju spada bušenje, izduvavanje, zatim oslikavanje, zaštita, odabir postolja. Ima puno posla ali to je veliki izazov za nas slikare – naglasila je Svetlana Bursać.
Da su Okupljanja u „Krugu 10“ nešto najlepše što ima grad Šabac, mišljenja je prof. Ivanka Trifunović, istoričar umetnosti.
- Pored tople i divne atmosfere zidovi galerije uvek su ukrašeni izuzetno kvalitetnim i dobrim slikama povezanim tematski, delimično filmski, sa jednom dozom mira, simetrije, renesansne opuštenosti i elokventosti. To gotovo svaki rad pokazuje. „Izenhajmski oltar“ Matijasa Grinevalda sa tim najtragičnijim raspećem u istoriji slikarstva i najlepšim vaskrsenjem nekako su mi sinonim za ovu izložbu jer gledajući ova dela i ukrašena i obojena uskršnja jaja podeljena deci mi znamo da je zaista stigao Uskrs – istakla je prof. Ivanka Trifunović.
Toplinu umetničke doborodošlice posle Prolećne izložbe donela je i ova, koja po rečima predsednice Svetlane Cece Žegarac, predstavlja svojevrstan deveti rođendan.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa