27. april 2017.27. apr 2017.
RADNICI KOMUNALNOG NA TERENU

RADNICI KOMUNALNOG NA TERENU

Srednjoročni i dugoročni planovi JKP „Stari Grad“:

REALNO I IZVODLjIVO

Na 13. sednici Skupštine grada Šapca usvojen je srednjoročni i dugoročni Predlog plana poslovne strategije i razvoja JKP „Stari grad“. Razvojne potrebe grada, potrebe korisnika usluga, ispitivanje i aktiviranje novih izvora finansiranja, organizaciono i kadrovsko prilagođavanje poslovima i novim zahtevima su smernice u našem daljem radu, ističu u ovom preduzeću
Plan razvoja preduzeća je da se uskladi sa potrebama korisnika i sačinjen je u skladu sa mogućnostima, materijalnim i ljudskim resursima i smernicama osnivača. Vršilac dužnosti direktora JKP „Stari grad“ Snežana Đokić navodi da su sve aktivnosti usmerene ka tome da celokupna teritorija grada Šapca bude uređeno, čisto, zdravo, poželjno mesto za život i rad, uz poštovanje standarda o očuvanju životne sredine, ekoloških normi i zakonskih odredbi, i sve to uz uvažavanje potreba svih korisnika.
–Ako se pogleda Plan poslovne strategije preduzeća za naredni period, jasno se vidi da su u svim pojedinačnim Sektorima i Službama preduzeća definisani programi koji su zasnovani na realnim i održivim planovima. Za neke možda treba više vremena za druge opet više sredstava, ali su bilo kratkoročno ili dugoročno izvodljivi – ističe Đokić.
Rad preduzeća organizovan je kroz pet Sektora. U sektoru usluga Gradska čistoća funkcionišu tri Službe: Javna higijena, Zoo higijena i Iznošenje smeća. Razvojni plan Službe javne higijene je baziran na povećanju obima posla, kroz uvećanje broja pojedinih operacija na održavanju čistoće i razvijanja kvaliteta usluga.
U periodu do 2027. godine planiramo povećanje broja lokalnih saobraćajnica koje će biti obuhvaćene programom čišćenja i to sa 248 na oko 300 a srazmerno tome i povećanje površine za čišćenje i pranje za oko 23 odsto. Osavremenjavanje opreme i nabavka 3 autocisterne, 2 čistilice i 2 vozila za pražnjenje uličnih kanti je nešto što podrazumeva veća sredstva, pa je plan da se kupuje jedno po jedno, po prioritetima – kaže v.d. direktor preduzeća.
Kad je u pitanju Plan poslovne strategije u Službi zoohigijene predviđena je primena Programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada Šapca, povećanje broja udomljenih pasa iz Prihvatilišta.
-Novina je proširenje usluge preuzimanja i uklanjanja uginulih životinja i sa seoskog područja. Takođe, planiramo proširenje Prihvatilišta za napuštene životinje, ali pre svega, a u saradnji sa organima Gradske uprave, rad na edukaciji stanovništva u odnosu prema kućnim ljubimcima. Tu mislim na intenziviranje akcija udomljavanja i promocije odgovornog vlasništva. Ideja je da počev od najmlađih, predškolaca, raznim oblicima edukacije i radionicama ukažemo na važnost brige o životinjama i promovišemo udomljavanje i odgovorno vlasništvo kao značajan segment humanog rešavanja problema sa nevlasničkim i napuštenim psima i smanjenju njihove populacije na javnim gradskim površinama –objašnjava SnežanaĐokić.
Ona ističe da je jedna od najvažnijih tačaka Strategije, a odnosi se na uslugu u okviru Službe iznošenja smeća, smanjenje komunalnog i povećanje selektovanog otpada. Naime, u 2016. godini količina komunalnog otpada predatog regionalnoj deponiji Srem-Mačva je bila 28.300 tona a plan je da u narednom periodu ta količina bude cca 17.000 tona i da količina selektovanog otpada koji se može reciklirati bude 11.000 tona.
- To ćemo postići povećanjem broja reciklažnih ostrva na javnim površinama u gradu, sakupljanjem ambalažnog otpada u selima i organizacijom reciklažnih dvorišta – prostora za prikupljanje i privremeno skladištenje selektovanog otpada (zeleni otpad, pet-ambalaža, papir, karton, metal, guma, šut, kabasti i drugi otpad). To će smanjiti broj vozila na terenu i rezultiraće smanjenjem troškova – objašnjava direktorka JKP “Stari grad” i dodaje da je, kada je ova Služba u pitanju, u toku sagledavanje promene načina obračuna usluge iznošenja smeća u smislu prelaska obračuna sa površine na zapreminu tj. količinu predatog otpada.
- Time ćemo da ispunimo i zakonski zahtev – nepostojanje razlika u cenama za istu vrstu usluge prema pravnim i fizičkim licima. U pogledu investicija planirali smo nabavku specijalizovanih vozila - autosmećara u cilju ažurnosti i poboljšanja kvaliteta usluge – dodaje Đokićeva i kaže da se strateški planovi i ostalih Sektora koji posluju u okviru preduzeća u najvećoj meri odnose na poboljšanje kvaliteta pruženih usluga i razvojnih potreba grada. Primer za to je i ono što je predviđeno da se uradi u okviru Sektora gradskog zelenila: povećanje zelenih površina za cca 12 odsto, novozasađenih stabala, novih drvoreda i zelenih koridora. Planira se povećanje broja staklenika i rekonstrukcija postojećih, povećanje obima aktivnosti maloprodajnog objekta radi plasiranja sadnog materijala, sezonskog cveća, jelki i četinara trećim licima.
- Važno je istaći rad na kompostiranju zelenog otpada i to otpada sa zelenih javnih površina i sakupljenog iz domaćinstava. Time ćemo smanjiti troškove deponovanja prema regionalnoj deponiji, ali i troškove vezane za nabavku komposta za sopstvenu proizvodnju. Višak komposta tako možemo plasirati trećim licima i povećati sopstvene prihode. U narednom periodu predviđena je nabavka i postavljanje zalivnog sistema za potrebe proizvodnje, kao i topova za zalivanje velikih javnih površina gde postoji hidrantska mreža. Dalje, veliki posao nas očekuje i oko proširenja Novog groblja – izrada tehničke dokumentacije, izvođenje radova na uređenju lokacije. U cilju poboljšanja kvaliteta usluge planira se nabavka specijalnog vozila – lafetana, specijalnih vozila za prevoz pokojnika van teritorije Srbije. Dugoročnim planom je predviđena izgradnja rozarijuma – ističe Snežana Đokić.
Razvojnim planom preduzeća nisu izuzete ni šabačke pijace. Planirano je renoviranje tezgi, povećanje broja rashladnih vitrina, rekonstrukcija kanalizacione i vodovodne mreže na pijacama, krovnog pokrivača na otvorenim pijacama, otvaranje prostora za prodaju organskih proizvoda.
U JKP “Stari grad” kažu da je, uz saglasnost lokalne samouprave, planirano otvaranje pijačnog prostora na Letnjikovcu, kao i ulaganje u uređenje Mihajlovca kako bi, osim u dane Šabačkog vašara, mogao da se iskoristi u organizovanju mesečnih vašara, Sajmova starih stvari, Dana cveća i sl.
-Tehnički sektor će se u narednom periodu baviti održavanjem opreme ivoznog parka preduzeća, dimničarskim uslugama, tekućim održavanjem, rekonstrukcijom i adaptacijom objekata koje koristimo ali planiramo da usluge održavanja i servisiranja vozila i opreme ponudimo i trećim licima i na taj način ostvarimo dodatan prihod – ističe Đokićeva i kaže da realizacijom kratkoročnog i dugoročnog Plana poslovne strategije i razvoja JKP “Stari grad”, očekuje pozitivan poslovni rezultat a eventualna dobit će se rasporediti prema odluci osnivača.
S.Gajić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa