Инфо

27. април 2017.27. апр 2017.
РАДНИЦИ КОМУНАЛНОГ НА ТЕРЕНУ

РАДНИЦИ КОМУНАЛНОГ НА ТЕРЕНУ

Средњорочни и дугорочни планови ЈКП „Стари Град“:

РЕАЛНО И ИЗВОДЉИВО

На 13. седници Скупштине града Шапца усвојен је средњорочни и дугорочни Предлог плана пословне стратегије и развоја ЈКП „Стари град“. Развојне потребе града, потребе корисника услуга, испитивање и активирање нових извора финансирања, организационо и кадровско прилагођавање пословима и новим захтевима су смернице у нашем даљем раду, истичу у овом предузећу
План развоја предузећа је да се усклади са потребама корисника и сачињен је у складу са могућностима, материјалним и људским ресурсима и смерницама оснивача. Вршилац дужности директора ЈКП „Стари град“ Снежана Ђокић наводи да су све активности усмерене ка томе да целокупна територија града Шапца буде уређено, чисто, здраво, пожељно место за живот и рад, уз поштовање стандарда о очувању животне средине, еколошких норми и законских одредби, и све то уз уважавање потреба свих корисника.
–Ако се погледа План пословне стратегије предузећа за наредни период, јасно се види да су у свим појединачним Секторима и Службама предузећа дефинисани програми који су засновани на реалним и одрживим плановима. За неке можда треба више времена за друге опет више средстава, али су било краткорочно или дугорочно изводљиви – истиче Ђокић.
Рад предузећа организован је кроз пет Сектора. У сектору услуга Градска чистоћа функционишу три Службе: Јавна хигијена, Зоо хигијена и Изношење смећа. Развојни план Службе јавне хигијене је базиран на повећању обима посла, кроз увећање броја појединих операција на одржавању чистоће и развијања квалитета услуга.
У периоду до 2027. године планирамо повећање броја локалних саобраћајница које ће бити обухваћене програмом чишћења и то са 248 на око 300 а сразмерно томе и повећање површине за чишћење и прање за око 23 одсто. Осавремењавање опреме и набавка 3 аутоцистерне, 2 чистилице и 2 возила за пражњење уличних канти је нешто што подразумева већа средства, па је план да се купује једно по једно, по приоритетима – каже в.д. директор предузећа.
Кад је у питању План пословне стратегије у Служби зоохигијене предвиђена је примена Програма контроле и смањења популације напуштених паса и мачака на територији града Шапца, повећање броја удомљених паса из Прихватилишта.
-Новина је проширење услуге преузимања и уклањања угинулих животиња и са сеоског подручја. Такође, планирамо проширење Прихватилишта за напуштене животиње, али пре свега, а у сарадњи са органима Градске управе, рад на едукацији становништва у односу према кућним љубимцима. Ту мислим на интензивирање акција удомљавања и промоције одговорног власништва. Идеја је да почев од најмлађих, предшколаца, разним облицима едукације и радионицама укажемо на важност бриге о животињама и промовишемо удомљавање и одговорно власништво као значајан сегмент хуманог решавања проблема са невласничким и напуштеним псима и смањењу њихове популације на јавним градским површинама –објашњава СнежанаЂокић.
Она истиче да је једна од најважнијих тачака Стратегије, а односи се на услугу у оквиру Службе изношења смећа, смањење комуналног и повећање селектованог отпада. Наиме, у 2016. години количина комуналног отпада предатог регионалној депонији Срем-Мачва је била 28.300 тона а план је да у наредном периоду та количина буде цца 17.000 тона и да количина селектованог отпада који се може рециклирати буде 11.000 тона.
- То ћемо постићи повећањем броја рециклажних острва на јавним површинама у граду, сакупљањем амбалажног отпада у селима и организацијом рециклажних дворишта – простора за прикупљање и привремено складиштење селектованог отпада (зелени отпад, пет-амбалажа, папир, картон, метал, гума, шут, кабасти и други отпад). То ће смањити број возила на терену и резултираће смањењем трошкова – објашњава директорка ЈКП “Стари град” и додаје да је, када је ова Служба у питању, у току сагледавање промене начина обрачуна услуге изношења смећа у смислу преласка обрачуна са површине на запремину тј. количину предатог отпада.
- Тиме ћемо да испунимо и законски захтев – непостојање разлика у ценама за исту врсту услуге према правним и физичким лицима. У погледу инвестиција планирали смо набавку специјализованих возила - аутосмећара у циљу ажурности и побољшања квалитета услуге – додаје Ђокићева и каже да се стратешки планови и осталих Сектора који послују у оквиру предузећа у највећој мери односе на побољшање квалитета пружених услуга и развојних потреба града. Пример за то је и оно што је предвиђено да се уради у оквиру Сектора градског зеленила: повећање зелених површина за цца 12 одсто, новозасађених стабала, нових дрвореда и зелених коридора. Планира се повећање броја стакленика и реконструкција постојећих, повећање обима активности малопродајног објекта ради пласирања садног материјала, сезонског цвећа, јелки и четинара трећим лицима.
- Важно је истаћи рад на компостирању зеленог отпада и то отпада са зелених јавних површина и сакупљеног из домаћинстава. Тиме ћемо смањити трошкове депоновања према регионалној депонији, али и трошкове везане за набавку компоста за сопствену производњу. Вишак компоста тако можемо пласирати трећим лицима и повећати сопствене приходе. У наредном периоду предвиђена је набавка и постављање заливног система за потребе производње, као и топова за заливање великих јавних површина где постоји хидрантска мрежа. Даље, велики посао нас очекује и око проширења Новог гробља – израда техничке документације, извођење радова на уређењу локације. У циљу побољшања квалитета услуге планира се набавка специјалног возила – лафетана, специјалних возила за превоз покојника ван територије Србије. Дугорочним планом је предвиђена изградња розаријума – истиче Снежана Ђокић.
Развојним планом предузећа нису изузете ни шабачке пијаце. Планирано је реновирање тезги, повећање броја расхладних витрина, реконструкција канализационе и водоводне мреже на пијацама, кровног покривача на отвореним пијацама, отварање простора за продају органских производа.
У ЈКП “Стари град” кажу да је, уз сагласност локалне самоуправе, планирано отварање пијачног простора на Летњиковцу, као и улагање у уређење Михајловца како би, осим у дане Шабачког вашара, могао да се искористи у организовању месечних вашара, Сајмова старих ствари, Дана цвећа и сл.
-Технички сектор ће се у наредном периоду бавити одржавањем опреме ивозног парка предузећа, димничарским услугама, текућим одржавањем, реконструкцијом и адаптацијом објеката које користимо али планирамо да услуге одржавања и сервисирања возила и опреме понудимо и трећим лицима и на тај начин остваримо додатан приход – истиче Ђокићева и каже да реализацијом краткорочног и дугорочног Плана пословне стратегије и развоја ЈКП “Стари град”, очекује позитиван пословни резултат а евентуална добит ће се распоредити према одлуци оснивача.
С.Гајић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa