25. maj 2017.25. maj 2017.
„TOPLANA ŠABAC“ ULAŽE U BUDUĆNOST

REKONSTRUKCIJA KOTLARNICE NA TRKALIŠTU

Ugradnja nove opreme, budući da ozbiljnija rekonstrukcija kotlarnice u naselju Trkalište nije vršena od izgradnje 1985. godine, treba da omogući sigurnije, bezbednije i ekonomičnije snabdevanje toplotnom energijom, pogotovo imajući u vidu da je većini stare opreme istekao rok trajanja, kaže Aleksandar Prodanović, direktor šabačke Toplane. Zamena vrelovoda (186 metara) u ulici Ćirila i Metodija
Ovih dana u „Toplani Šabac“ kontrolišu sisteme i vrše pripreme za predstojeću grejnu sezonu. Osnovni cilj je spremnost u svakom pogledu, želja da se što ekonomičnije posluje i izađe maksimalno u susret korisnicima njihovih usluga, pre svega u pogledu ekonomičnosti cene grejanja.
- Zvanično najvažniji radovi na potpunoj rekonstrukciji kotlarnice na Trkalištu, počeće 29. maja ove godine. Kad posao bude potpuno gotov, a očekujemo veoma brzo, biće to skoro potpuno nova kotlarnica. Time za duži period (20–30 godina) obezbeđujemo pre svega sigurnost u snabdevanju toplotnom energijom i znatnu uštedu u potrošnji električne energije i drugim troškovima, što samo po sebi treba da otplati vrednu investiciju, kaže Aleksandar Prodanović, direktor šabačke Toplane.
Kreditno zaduženje Toplane u Šapcu po ovom osnovu je 430.000 evra. Direktor Prodanović naglašava da će biti zamenjeno dosta vredne opreme kotlarnice, kojoj je istekao rok trajanja, te je postojala mogućnost stalnih kvarova u snabdevanju toplotnom energijom.
Ugradnja novih savremenih uređaja omogući će toplani sigurnost u radu ali i uštedu po raznim osnovama. U istom cilju po sistemu javno-privatnog partnerstva doneta je odluka o izgradnji kotla koji bi radio na biomasu. Tako bi dobar deo toplotne energije dobijali iz ovog kotla. Na taj način mogli bi da se oslobode zavisnosti od upotrebe gasa na čiju cenu ne mogu da utiču. Zavisi od cene na svetskom tržištu i obračunske cene Srbija gasa, kao monopolskog snabdevača.
- Toplana sto odsto koristi gas za grejanje i s tim u vezi nemamo nikakve povlastice kod snabdevača, Srbija gasa. Podsećam da je naša cena gasa za potrošače među najjeftinijom u Srbiji. U januaru smo omogućili potrošačima da račun plate u dva dela, zbog povećane potrošnje, dodaje Prodanović.
S istim ciljem, kvalitetnijeg i sigurnijeg snabdevanja toplotnom energijom radi se na rekonstrukciji trase toplovoda u dužini od 186 metara u ulici Ćirila i Metodija u Šapcu.
Sve postojeće aktivnosti usmerene su sa željom da se u dužem vremenskom periodu omogući korisnicima ekonomski prihvatljivija cena grejanja, što će biti i osnovni uslov potpisivanja ugovora sa budućim privatnim partnerom za izgradnju kotla na biomasu.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa