Инфо

25. мај 2017.25. мај 2017.
„ТОПЛАНА ШАБАЦ“ УЛАЖЕ У БУДУЋНОСТ

РЕКОНСТРУКЦИЈА КОТЛАРНИЦЕ НА ТРКАЛИШТУ

Уградња нове опреме, будући да озбиљнија реконструкција котларнице у насељу Тркалиште није вршена од изградње 1985. године, треба да омогући сигурније, безбедније и економичније снабдевање топлотном енергијом, поготово имајући у виду да је већини старе опреме истекао рок трајања, каже Александар Продановић, директор шабачке Топлане. Замена вреловода (186 метара) у улици Ћирила и Методија
Ових дана у „Топлани Шабац“ контролишу системе и врше припреме за предстојећу грејну сезону. Основни циљ је спремност у сваком погледу, жеља да се што економичније послује и изађе максимално у сусрет корисницима њихових услуга, пре свега у погледу економичности цене грејања.
- Званично најважнији радови на потпуној реконструкцији котларнице на Тркалишту, почеће 29. маја ове године. Кад посао буде потпуно готов, а очекујемо веома брзо, биће то скоро потпуно нова котларница. Тиме за дужи период (20–30 година) обезбеђујемо пре свега сигурност у снабдевању топлотном енергијом и знатну уштеду у потрошњи електричне енергије и другим трошковима, што само по себи треба да отплати вредну инвестицију, каже Александар Продановић, директор шабачке Топлане.
Кредитно задужење Топлане у Шапцу по овом основу је 430.000 евра. Директор Продановић наглашава да ће бити замењено доста вредне опреме котларнице, којој је истекао рок трајања, те је постојала могућност сталних кварова у снабдевању топлотном енергијом.
Уградња нових савремених уређаја омогући ће топлани сигурност у раду али и уштеду по разним основама. У истом циљу по систему јавно-приватног партнерства донета је одлука о изградњи котла који би радио на биомасу. Тако би добар део топлотне енергије добијали из овог котла. На тај начин могли би да се ослободе зависности од употребе гаса на чију цену не могу да утичу. Зависи од цене на светском тржишту и обрачунске цене Србија гаса, као монополског снабдевача.
- Топлана сто одсто користи гас за грејање и с тим у вези немамо никакве повластице код снабдевача, Србија гаса. Подсећам да је наша цена гаса за потрошаче међу најјефтинијом у Србији. У јануару смо омогућили потрошачима да рачун плате у два дела, због повећане потрошње, додаје Продановић.
С истим циљем, квалитетнијег и сигурнијег снабдевања топлотном енергијом ради се на реконструкцији трасе топловода у дужини од 186 метара у улици Ћирила и Методија у Шапцу.
Све постојеће активности усмерене су са жељом да се у дужем временском периоду омогући корисницима економски прихватљивија цена грејања, што ће бити и основни услов потписивања уговора са будућим приватним партнером за изградњу котла на биомасу.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa