1. jun 2017.1. jun 2017.
ZZJZ I SPORTSKI SAVEZ ANKETIRALI
ŠABAČKE SPORTISTE

Duvan – pretnja razvoju

“Duvan – pretnja razvoju”, slogan je ovogodišnje kampanje Svetskog dana bez duvana, koja se svake godine obeležava 31. maja
Zavod za javno zdravlje Šabac prezentovao je rezultate istraživanja o upotrebi duvana i duvanskih proizvoda kod šabačkih sportista, koji su postigli dobre rezultate tokom takmičenja. Istraživanje je sproveo ZZJZ, u saradnji sa Sportskim savezom, a povodom Svetskog dana bez duvana.
- Na osnovu odgovora anketiranih sportista šabačkog kraja, došli smo do zaključka da 16% njih koristi duvan i duvanske proizvode. Počeli su sa šesnaest godina, a broj popušenih cigareta kreće se i do jedne paklice dnevno. Podršku primeni mera koje bi trebalo da smanje upotrebu duvana dalo je 73% anketiranih, izjavio je Slobodan Mijailović iz Sportskog saveza Šapca.
“Duvan – pretnja razvoju”, slogan je ovogodišnje kampanje Svetskog dana bez duvana, koja se svake godine obeležava 31. maja.
- Oko šest miliona ljudi svake godine umre zbog korišćenja duvana, a predviđa se da će ova brojka biti veća od osam miliona do 2030. godine. Duvan je pretnja za svaku osobu, bez obzira na pol, starost, rasu, kulturni ili obrazovni nivo, naglasila je dr Milijana Popović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Šabac.
Prema rezultatima istraživanja, najveći broj sprotista pušača je među onima koji se bave kolektivnim sportom. Vodeći razlog za korišćenje duvanskih proizvoda je radoznalost (51%), očekivanja prijatelja (26%), konzumiranje kafe (14,7%) i usamljenost (7%). Prema anketiranim sportistima, pušenje predstavlja bolest zavisnosti (62%), zadovoljstvo (21%) i način ponašanja (3%). Od ukupnog broja anketiranih pušača, 46% njih je imalo želju da ostavi duvan, ali 52% misli da bi imalo poteškoće prilikom ostavljanja. Interesantno je da većina podržava mere koje utiču na smanjenje
M.F.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa