Berza

  • aero 896 ⚫ 0,00%
  • dinnpb 3.650 ▲ 0,77%
  • ineu 35.000 ▲ 2,94%
  • jmbn 7.000 ▼ -2,78%
  • kmbn 3.130 ▼ -3,66%
  • kmbnpb 1.300 ▲ 0,15%
  • mtlc 2.000 ⚫ 0,00%
  • niis 685 ▲ 0,29%
  • tlkb 10.000 ⚫ 0,00%
  • vpdu 11.500 ▲ 6,05%
(13. jul 2017.)
PROŠLOG PETKA U SVILEUVI

AKCIJA DAVANjA KRVI

Svileuva, posle same Koceljeve, naselje u opštini sa najvećim brojem dobrovoljnih davalaca dragocene tečnosti, među kojima ima i onih koji su za višestruko iskazanu humanost dobili i priznanja Crvenog krsta Srbije
AKCIJA DAVANjA KRVI
Tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Svileuvi na Ivanjdan održana je i ove godine u organizaciji Crvenog krsta Koceljeva. Prikupljanje krvi u ovom koceljevačkom selu na praznik rođenja Sv. Jovana Krstitelja traje još od 2006. godine. Stoga i ne čudi podatak da je Svileuva, posle same Koceljeve, naselje u opštini sa najvećim brojem dobrovoljnih davalaca dragocene tečnosti, među kojima ima i onih koji su za višestruko iskazanu humanost dobili i priznanja Crvenog krsta Srbije.
–Ovogodišnja akcija je organizovana u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Opšte bolnice Šabac i prema rečima načelnika ove službe dr Mitketa Brajića ovo je jedna od najznačajnijih koje se organizuju u julu mesecu kada su izražene nestašice krvi. Ova sredina u poslednje vreme beleži porast broja dobrovoljnih davalaca. Donedavno je na sto stanovnika bilo 2,2 davaoca, a sada ih je 3,4. Praktično na godišnjem nivou imamo sto novih davalaca. Osim toga, povećan je i broj akcija sa sedam na čak 13 godišnje - istakao je sekretar koceljevačkog Crvenog krsta Milan Glumac.
Boravak u Svileuvi ova organizacija je iskoristila i za promociju svojih aktivnosti, pre svega u zdravstveno-preventivnoj kao i socijalnoj oblasti.
–U saradnji sa “Karitasom” Šabac, a uz podršku opštine Koceljeva, organizovano je besplatno merenje krvnog pritiska i nivoa šećera za meštane ovog sela. U prethodnih godinu dana, koliko se kontinuirano sprovodi ova akcija, obuhvaćeno je oko 750 građana, a kod 12 su otkrivene vrednosti zbog kojih su oni nastavili lečenje u zdravstvenim ustanovama. Takođe prošlog petka smo za osam domaćinstava iz kategorije samohrana staračka domaćinstva obezbedili pakete osnovnih životnih namirnica i sredstava za higijenu, koje su volonteri Crvenog krsta podelili na terenu. Ova domaćinstva nisu obuhvaćena raspodelom u prošloj godini zbog ograničenih mogućnosti da se zadovolje svi koji su u stanju socijalne potrebe -objasnio je sekretar ove humanitarne organizacije.
V. B.

Najnoviji broj

18. jul 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa