20. jul 2017.20. jul 2017.
“LIRA” POSTALA ZAŠTITNI ZNAK
USPEŠNA GODINA DEČJEG ŠKOLSKOG HORA IZ KOCELjEVE

“LIRA” POSTALA ZAŠTITNI ZNAK

Dečji hor “Lira” OŠ “Mića Stanojlović” iz Koceljeve, pod rukovodstvom profesora muzičke kulture Ivana Markovića, u protekloj školskoj godini ostvario je izuzetan napredak u oblasti vokalnog izvođaštva. Vokalni ansambl, vođen velikim entuzijazmom, u želji za visokim postignućima u oblasti dečjeg, horskog pevanja, ostvario je pet solističkih koncerata.
Još od aprila 2012. godine, kada je “Lira” osnovana, sa jasno naglašenim akcentom na raznovrsnost muzičkog repertoara koji su do sada izveli na čak deset stranih jezika, članovi hora su se trudili da muzičke numere dovedu do što višeg nivoa u smislu kvaliteta vokalne interpretacije. Uvidevši muzički talenat darovite dece profesor Marković se dodatno založio da svojim znanjem i pozitivnom energijom pomogne deci da ostvare željene rezultate. Na početku hor je okupljao svega 20 učenika. Međutim, od septembra prošle godine taj broj je znatno uvećan i sada ima 50 članova. Profesor muzičke kulture, kako kaže, ima humanistički pristup u izvođenju nastave jer šansu da pristupe horu pruža i manje talentovanoj deci, koja uglavnom nakon određenog vremena steknu potrebno samopouzdanje i postignu zavidne rezultate.
–To se dogodilo i tokom protekle školske godine. Nakon promocije hora usledili su pozivi za učešće na koncertima i van Koceljeve. Dečiji hor “Lira” nastupio je na Festivalu zimnice u Koceljevi održanom krajem septembra meseca prošle godine. Potom je održan tradicionalni novogodišnji koncert u amfiteatru Visoke škole za obrazovanje vaspitača u Šapcu u saradnji sa vođom dečjeg hora muzičke škole “Mihailo Vukdragović” Sonjom Živković. Koncert u svečanoj sali Muzičke škole “Živorad Grbić” održan je 3. marta, a nedelju dana kasnije priređen je i humanitarni koncert u Domu kulture u Koceljevi - rekao je profesor Marković i dodao da za njega i decu veliki događaj predstavlja solistički koncert u novosadskoj Sinagogi gde je hor dobio izuzetne pohvale dirigenata i muzičkih stručnjaka koji su bili iznenađeni prikazanim nivoom vokalne interpretacije učenika.
Poslednji solistički koncert, koji je imao donatorski značaj, održan je krajem prošlog meseca u Koceljevi. Cilj je bio prikupljanje novca namenjenog za kupovinu novog klavira za potrebe rada sa horom i unapređenja izvođenja nastave muzičke kulture u Koceljevi. Tom prilikom je sakupljeno svega 20 hiljada dinara te za realizaciju ovog cilja nedostaje još 60 hiljada.
–Kuriozitet hora se upravo sastoji u tome da se dečji glasovi treniraju uz neadekvatan instrument koji datira iz 19. veka i čija restauracija i štimovanje iziskuje više novca u odnosu na kupovinu novog klavira. Uprkos lošem instrumentu dečji hor je napravio izuzetna postignuća i savladao sve poteškoće u izvođenju preko 20 muzičkih naslova na raznim jezicima. Na našem repertoaru su kompozicije “Dobra vam noć, prijatelji”, “Oda radosti”, “Kruna od nota”, “Gaudeamus”, “Yesterday”, “Maria meta kitrina”, “Mamma mia”, “Odiseja”, “Srpkinja”, “Muzika na struju”, “Kad hodaš”... Cilj ovako bogatog i žanrovski raznovrsnog programa je da se od zaborava sačuvaju i neguju ne samo folklorne melodije, već i kvalitetna filmska, zabavna i rok muzika. To utiče i na stvaranje muzičkog ukusa kod dece koja su danas okružena komercijalnom i nekvalitetnom muzikom - smatra rukovodilac školskog hora.
Prema rečima profesora Markovića, kruna uspešne godine je poziv urednika RTS Olivere Kovačević da ovaj hor nastupi u emisiji “Žikina šarenica” proteklog vikenda u Šapcu. Hor je i ovoga puta pobrao simpatije publike izvodeći kompoziciju Isidora Bajića “Srpkinja”, pesmu koja se često izvodila kao kolo na srpskom dvoru. Dečji hor “Lira” je postao brend po kom se prepoznaje OŠ “Mića Stanojlović”.
–Sumirajući rezultate mogu da kažem da je protekla godina za hor bila izuzetno uspešna a zahvalnost svakako dugujemo direktoru škole u Koceljevi Pavlu Aleksiću, lokalnoj samoupravi koja je omogućila besplatan prevoz dece na koncerte van ove opštine, ali i mnogobrojnim kolegama, roditeljima i divnoj publici koja je prepoznala moju ambiciju i entuzijazam i podržala me na putu uspeha - izjavio je Ivan Marković, profesor muzičke kulture.
V. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa