27. jul 2017.27. jul 2017.
MOTOCIKLISTI PRESRETAČI TOKOM MAJA I JUNA
OTKRILI VIŠE OD 300 PREKRŠAJA

EFIKASAN NAČIN KONTROLE SAOBRAĆJA

Motocikli - presretači, bez spoljnih obeležja policije, jedno su od najefikasnijih sredstava u kontroli saobraćaja, budući da im učinioci prekršaja teško mogu pobeći. Tokom maja i juna saobraćajni policajci na motorima – presretačima, sa ugrađenim uređajima za davanje zvučnih i svetlosnih signala otkrili su više od 300 prekršaja što je značajno veći broj nego prethodnih godina u istom periodu.
Na putevima Republike Srbije motocikli presretači patroliraju od 2012. godine. U kontroli saobraćaja angažuju se tokom letnje sezone, kao i u periodima pre i posle letnje sezone, kada vremenski uslovi to dozvoljavaju. Kontrola se vrši kako u dnevnim, tako i u noćnim uslovima, na svim važnijim putnim pravcima, uključujući i ulice u naselju.
Prema podacima Uprave saobraćajne policije, protekle dve godine, vozači dvotočkaša napravili su oko 30.000 prekršaja, od kojih je trećina nekorišćenje zaštitne kacige, ali i vožnja bez odgovarajuće kategorije i pod dejstvom alkohola.
U Upravi saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da, prema analizama, u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali dvotočkaši gotovo 30 odsto vozača motocikala nije imalo odgovarajuću kategoriju za upravljanje vozilom, a oko 11 odsto upravljalo je pod dejstvom alkohola.
Ministarstvo unutrašnjih poslova svake godine organizuje redovne i dodatne obuke policajaca -motociklista.
Motociklisti presretači, pored kontrole saobraćaja, obavljaju i druge zadatke, najčešće sarađuju sa policijskim službenicima kriminalističke i granične policije u cilju otkrivanja i rasvetljavanja krivičnih dela i hapšenja osoba za kojima se traga.
Imajući u vidu da je, zbog turističke sezone, na putevima u Republici Srbiji pojačan intenzitet saobraćaja, policijski službenici Uprave saobraćajne policije preduzimaju mere iz svoje nadležnosti kako bi se eventualni zastoji što efikasnije otklonili.
Izvor: Zvanični sajt MUP

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa