10. avgust 2017.10. avg 2017.
POVRATAK TRADICIONALNIM VREDNOSTIMA
ŠABAC DOBIO SAVET ZA BRIGU O PORODICI

POVRATAK TRADICIONALNIM VREDNOSTIMA

Najvažniji aktuelni problemi kojima će se Savet baviti jesu nasilje u porodici i kvalitet života starih osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju. Prvi korak u radu saveta biće izrada Lokalnog akcionog plana
Šabac je ovih dana dobio Savet za brigu o porodici. Članovi Saveta su predstavnici Grada, ustanova socijalne i zdravstvene zaštite, škola i nevladinog sektora, a cilj je očuvanje i promocija tradicionalnih porodičnih vrednosti.
Najvažniji aktuelni problemi kojima će se Savet baviti jesu nasilje u porodici i kvalitet života starih o osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju. Pored toga, nezaobilazne teme će biti i jačanje tolerancije i društvenog dijaloga, solidarnosti, empatije i ekološke svesti.
-Prepoznali smo da je porodica stub čitave društvene zajednice i u narednom periodu želimo da se, kroz rad i buduće sastanke, bavimo onim pitanjima koja su esencijalna za svaku porodicu. Nažalost, kao veliki problem izdvojilo se nasilje u porodici, a ne zaostaju mnogo ni loš kvalitet života starih, kako u gradu tako u selu, ali i osoba sa invaliditetom, autizmom u uopšte lica sa posebnim potrebama. Želja nam je da vratimo tradicionalne vrednosti u porodicu, da okupimo roditelje i decu da se među njima ponovo uspostavi dijalog i kvalitetan odnos. Pokušaćemo da probudimo toleranciju, solidarnost i ekološku svest koja je kod mladih na jako niskom nivou, objasnila je Ivana Đorđević predsednica Saveta za brigu o porodici i odbornik u Skupštini grada Šapca.
Plan i program rada Saveta je u utorak predstavio gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću. Ivana Đorđević je istakla da je to veoma važan korak u funkcionisanju Saveta.
Prvi korak u radu Saveta biće izrada Lokalnog akcionog plana, kojim će se savet baviti narednh nekoliko meseci. Ovaj plan takođe će biti predstavljen gradonačelniku, koji veruje da će do kraja godine biti izneti konkretni predlozi kako da se poboljšaju gradske mere. Gradonačelnik se zahvalio Ivani Đorđević na želji i ideji da u realna život uvede rad više gradskih službi.
-Grad ima bogatu paletu različitih usluga kojima pruža socijalnu i zdravstvenu zaštitu i druge društvene usluge svojim građanima. Da bi mogli dalje da se razvijamo kao grad potrebno je da u fokus svojih usluga stavimo porodicu. Savet će pomoći Gradu i gradskim organima da i ubuduće donose odluke na korist naših sugrađana, bilo da je u pitanju kvalitetnije školovanje, bolja socijalna zaštita ili brža i efikasnija administracija. Takođe, tu je i omogućavanje situacija u kojima će ljudi moći da zarađuju više. Savet je za svoj zadatak uzeo jednu ozbiljnu temu kojom treba da se bavi na ozbiljan i organizovan način, rekao je gradonačelnik Zelenović.
Članovi Saveta sarađivaće sa institucijama i organizacijama relevantnim za teme kojima će se baviti, kao što su Ministarstvo unutrašnjih poslova, pravosudni organi, ustanove socijalne i zdravstvene zaštite.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa