10. avgust 2017.10. avg 2017.
Izvan okvira literarnog
Premijera predstave „Antigona“ u Domu kulture na MiŠaru

Izvan okvira literarnog

U okviru manifestacije Mišarske svečanosti biće održana i pozorišna predstava „Antigona“ u izvođenju Omladinskog pozorišta „Vožd“ iz Mišara. Premijera ove predstave je zakazana za četvrtak, 10. avgust, sa početkom u 20 časova, u velikoj sali Doma kulture Mišar.
Prisustvovali smo na jednoj od njihovih proba gde smo imali priliku da razgovaramo sa nekima od ovih mladih glumaca koji su nam rekli nešto više o predstavi kao i o samoj manifestaciji u okviru koje se ona održava.
Obeležavanje 211. godišnjice Boja na Mišaru organizuje se od 02 – 13.avgusta.
- Centralni dan jeste 13. avgust kada je tačno godišnjica Boja na Mišaru a Omladinsko pozorište „Vožd“ svake godine u okviru Mišarskih svečanosti premijerno izvodi svoju novu predstavu. Ovo pozorište postoji već osam godina a čine ga uglavnom mladi ljudi. – rekao je Dušan Simić. On dodaje i da se ovo pozorište po mnogo čemu razlikuje od drugih ali pre svega po tome što oni sve rade sami od komponovanja muzike i šivenja kostima pa do scenografije i glume.
U ulozi Antigone će biti mlada Nina Stokić koja je već sedam godina deo ovog omladinskog pozorišta. Ona je istakla specifičnost ove predstave.
- Antigona za nas predstavlja nešto što je izašlo iz okvira literarnog jer smo se trudili da celu tu priču postavimo u okvir današnjih problema i sadašnjice. – rekla je ona.
Da je ova predstava posebna i vredna gledanja naglašava i Marko Ribić. On objašnjava da su kroz ovu predstavu postavili jedan novi metod za stvaranje pozorišnog dela.
- Ceo komad je nastao na osnovu psihodramskih vežbi koje imaju za cilj iskazivanje onih pravih, primarnih emocija kod čoveka. Ove vežbe su se zasnivale na upotrebi tela kao aparata i glasa kao mašine za stvaranje tona. To telo stvaralo je pokret a sam glas koji smo dobijali kroz razne vežbe, stvarao je tekst.
On dodaje da ovo zapravo znači da je primarni tekst Sofoklea i Žan Anu ja dosta obrađen, približen sadašnjem vremenu i kroz celu priču su želeli da iskažu bunt protiv sistema i svega onoga što ugnjetava mlade ljude.
- U predstavi se mogu naći i govori sa demonstracija iz raznih krajeva sveta od 1960. pa do današnjih dana i imaju za cilj buđenje javnosti i svih onih ljudi koji na neki način odlučuju o sudbini mladog čoveka. – zaključuje Marko.
K. A.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa