28. septembar 2017.28. sep 2017.
NIKOLA ĐURIČKO, GLUMAC I ČLAN PREDSEDNIŠTVA PSG

NEKO KUPI DIPLOMU, A NEKO UČI

“Neki mediji će non-stop da imaju inspekciju, a neki drugi mediji je u životu neće videti. Neko može da kupi diplomu, a neko mora da ide u školu. Politika se previše bavi nama. Mi kao slobodni građani moramo da se udružujemo i da probamo da nađemo način da nađemo neki novi naprotiv politike, jer ovo što se dešava, ova partokratija, ili kleptokratija, bojim se da to nije to”
Naš poznati glumac Nikola Đuričko nedavno je postao član Predsedništva Pokreta slobodnih građana na čijem se čelu nalazi Saša Janković. Odmah posle te informacije, jedan tabloid koji je nedavno prodat, objavio je da je upravo Đuričko kandidat PSG za gradonačelnika Beograda.
Đuričko ne želi ni na koji način da učestvuje u, kako kaže, spinu režima.
- To je “Alo” pisao, i onda su na tu novinu krenuli da reaguju drugi, neki analitičari koji su pričali o tome zašto ja ne bi trebalo da budem gradonačelnik. To je klasičan spin kojim se služi ova vlast i oni to rade non-stop, ili tako novinari prosto sami od sebe izvode tu vrstu lupinga. Prvo, izbori nisu raspisani, drugo, gradonačelnika ne biramo mi građani, već Skupština, tako da ko bude imao većinu u gradskom parlamentu imaće i gradonačelnika. Kada „Alo“ nešto napiše , ne želim u tome da učestvujem – kaže Đuričko.
On objašnjava da ulazak u aktivnu politiku ne podrazumeva da se on profesionalno bavi politikom i da će neko da ga plaća za to, kao što mi plaćamo ove naše političare.
- Mi u PSG imao želju da našu zemlju uljudimo, da je dovedemo u neke pravne okvire i norme i to je naša intimna borba i želja. Na žalost, tu ima malo politike, a mnogo nekog običnog rada, premišljanja i domišljanja šta to nama nedostaje. Po meni je to – pravni sistem. Kod nas taj sistem ne važi za svakoga, jer neko može da gradi nelegalno, a neko ne. Neki mediji će non-stop da imaju inspekciju, a neki drugi mediji je u životu neće videti. Neko može da kupi diplomu, a neko mora da ide u školu. Politika se previše bavi nama. Mi kao slobodni građani moramo da se udružujemo i da probamo da nađemo način da nađemo neki novi naprotiv politike, jer ovo što se dešava, ova partokratija, ili kleptokratija, bojim se da to nije to – ističe naš sagovornik.
On se dotakao teme radova u Beogradu i činjenice da se vlast ozbiljno priprema za izbore.
- Mislim da su preterali sa tim radovima, jer je onemogućeno kretanje gradom. To ima za rezultat da Hitna pomoć stoji u Nemanjoj i ne može da stigne do pacijenata. I opet se radi o spinu – zar ne vidite kako je sve ovo što radimo lepo, a biće još lepše. Ključni problem Slavije je saobraćaj, a ne estetika. Oni kažu kako je sada tamo lepo, kako je lepa fontana koja je plaćena 1,8 miliona evra, a takva ista može da se kupi za 200.000 na Alibabi. To je kao da ja uzmem tebi 2.000 evra i napravim ti lepu frizuru i kažem ti kako ti sada lepa kosa, i to je u redu, ali je problem što ti imaš upalu uha i boli te. Važno je da imaš lepu frizuru. Oni nama to rade, zezaju nas – napominje Đuričko.
Naš glumac dodaje je ponekad stvarno pomisli da ova vlast mrzi svoje građane.
- Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić uradio je jednu dobru stvar i podneo je ostavku na mesto predsednika stranke. Aktuelni predsednik to nije uradio i ja osećam da je on predsednik samo svojim partijskim drugarima. Tako se osećam i u Beogradu. Ako nisi njihov, onda nisi dobro prošao – ističe on.
Po njemu Beograd na vodi više ne pripada Republici Srbiji, niti Beogradu, to je eks teritorija koja je van ustava.
- Za tu teritoriju odgovara sada naš predsednik, a onda premijer, ali imenom i prezimenom, ne funkcijom, i neka druga strana koju mi ne znamo i ne poznajemo je. Cela Srbija finansira projekat koji predstavlja lično bogaćenje jedne firme. To je vrsta bezobrazluka i bahatog otimanja centralnog dela grada Beograda. Ako je tačno ono što se priča po Srbiji da se uđe u SNS, dobije posao za neke novce, a onda se deset odsto od tog novca da partiji, možete da zamislite koliko je para onda za Beograd na vodi – priča Đuričko.
Za razliku od vladajuće stranke, u PSG odluke ne donosi jedan čovek, već se razgovara, udružuje, sučeljava. To, kako on kaže, može da radi on u svojoj stranci, ali u PSG ne, naglašava Đuričko.
SNIMIO FILM SA
LAZOM
Ponovo su glumci i ostali umetnici u prvom redu. Gube li posao zbog toga?
- Nećete verovati, baš smo Lazar Ristovski i ja snimili jedan film. Dragan Marinković, reditelj, zvao me je za ulogu, a Laza je njegov producent. Bio sam malo rezervisan kako će to da prođe, Laza je, međutim, dosta lepu stvar izjavio za novine. Rekao je da jesmo na suprotnim političkim stranama i drugačije mislimo, ali to ne znači da ne možemo zajedno da radimo – zaključio je Đuričko.
N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa