23. jul 2009.23. jul 2009.
TURBO NOĆ

ŠTO TI NE SPAVAŠ

U prošlom broju ,,Glasa Podrinja“, čitali smo kako omladina našeg grada ,,uživa“ u noćnom životu. Nismo skloni isključivo kritičkom stavu, ali prilika za novu priču je tako dobra, da je šteta propustiti
Dok letnja noć, između četvrtka i petka guši vrelinom, radni narod pokušava da spava, kako bi od ranog jutra bio spreman za poslovne obaveze. Većina ljudi, u dva časa po ponoći, to i radi, ali ima i nervoznih besaničara poput mene.
Uključi ““ isključi klimu, izađi na terasu, napravi promaju... Zašto li ja ne spavam, dok ceo Jelin blok spava ko zaklan? Setih se slikovite izreke u srpskom jeziku, zaklan, a spava. Samo komša u pekari i ja budni, pa bar da se družimo (imala bih gratis doručak), ovako ništa, on mesi burek, a ja gledam u zvezdano nebo. I baš kada sam pomislila, uživaću u tišini noći, oglasi se komšijina klima. Cak, cak, cak, direktni atak na mozak. Nedugo potom, započe bučna konverzacija gradskih pasa (minđušara) i umiljatih ljubimaca iz obližnjih dvorišta. Lepotu noćnog mira u gradskoj četvrti, prekida grupa šabačkih omladinaca. Ne želim da komentarišem njihov način zabave, jer se može dogoditi da me okarakterišete kao baksuza iz starosne kategorije mlađih kornjača, pa ću zato preneti samo ono što sam videla i čula.
Vratimo se omladincima. Niz dugu ulicu, kreće se automobil, prepun razbijača sna. Uz škripu guma, praveći osmice po putu, veselo društvo uživa, do daske, u novokomponovanoj ariji. Kroz prozor izleće flaša i razbija se na asfaltu. Neobuzdan smeh, škripa kočnicama, i gotovo, odoše. Šta bi, gledam i ne razumem o čemu se radi.
,,Uuu, ajmo brateee, ajmo turbooo!“ Sledeći nalet. ,,Peva“ dečko koliko ga grlo nosi. Skače i udara nogom u držač za bicikle ispred obližnje prodavnice.
Ponovo tišina. Komša iz pekare je napravio i burek sa mesom (osećam po mirisu, ubi) kad odjednom, nova akcija. Omladinac, iskreno rečeno nije bučan, ali prizor je veoma upečatljiv. Opet je reč o osmicama, ali pešačkim. Istina, trudi se da drži sredinu puta, prateći belu liniju, ali mu to ne polazi za nogom. Ako mu u susret naiđe onaj što pravi osmice automobilom, gotov je. Ode dečko, lelujajući, u vrelu letnju noć.
Baš kada sam rešila da privedem kraju noćno voajerisanje, prolomi se urlik ljubavi iz mladog muškog grla.
- Jelenaaa, volim te, vrišti mladi ljubavnik.
Širi ruke i podiže glavu ka nebu, a drugar do njega, stišava situaciju.
,,Tiše, majmune!“
- Jelenaaa, ponovo odzvanja Jelin blok.
Već je zora, a ja nisam ni počela da spavam. Pekar polako pakuje sveže hlebove, u vozilo, za prvu isporuku...

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa