3. maj 2018.3. maj 2018.
Verujte u svoje snove
OBELEŽEN DAN DEVOJČICA U SET-U

Verujte u svoje snove

Na inicijativu Udruženja poslovnih žena Srbije u šabačkom preduzeću za inženjering, konsalting, projektovanje i izgradnju “SET”, proteklog četvrtka organizovan susret sa devojčicama, učenicama osmog razreda OŠ “Majur” iz Majura
Dan devojčica ustanovljen na nivou Ujedinjenih nacija u Evropi je prvi put obeležen 2001. godine. Od tada do danas, svakog poslednjeg četvrtka u aprilu organizuje se niz akcija sa jedinstvenim ciljem da se devojčice osnaže prilikom odabira budućih profesija da ne podlegnu stereotipima, već se rukovode ličnim interesima i talentima.
Udruženje poslovnih žena Srbije prvi put je Dan devojčica obeležilo 2011. godine, i kako na njihovoj zvaničnoj interenet prezentaciji stoji, u proteklih sedam godina kroz ovaj projekat je prošlo oko 6.500 devojčica.
Na inicijativu navedenog udruženja u šabačkom preduzeću za inženjering, konsalting, projektovanje i izgradnju “SET”, proteklog četvrtka organizovan je susret sa devojčicama, učenicama osmog razreda OŠ “Majur” iz Majura.
-Izuzetna mi je čast što sam bila u prilici da pozdravim ove devojčice u ime firme “SET” i da ih ohrabrim da se odluče za zanimanja koja nisu tipična za žene, ali su od izuzetnog značaja. Žene danas uživaju u obavljanju različitih poslova koji podrazumevaju projektovanje velikih industrijskih i stambenih kompleksa. Ovde smo da devojčicama koje imaju slične snove kao naše inženjerke damo podstrek da istraju u njima jer je jako bitno da se bave poslom koji zaista vole - izjavila je koordinatorka za profesionalnu orijentaciju firme “SET” Biljana Brajić.
Ideju da motivišu devojčice da izaberu svoje profesije u skladu sa afinitetima, inženjerke firme “SET”, sprovele su u delo originalnim prezentacijama sopstvenih zanimanja. Članice “SET” tima Jelena Kvačanović, Aleksandra Marjanović, Vesna Mijailović Filipović, Ivana Petrov, Radmila Pantović i Ana Veselinović, potecijalnim budućim koleginicama govorile su o svojim motivima za odabir današnje profesije, ali i putu kojim je trebalo proći da bi se došlo do cilja. Neki od zaključaka prezentacije bi se mogli svesti na dve stavke: da, žene su i te kako uspešne u obavljanju tipično muških zanimanja, i da se i najneverovatniji snovi ostvaruju ukoliko vredno radite na tome.
-Odabir posla koji nije tipičan za žene vam pruža pre svega materijalnu sigurnost, a ukoliko možete da idete na gradilište, dobijate priliku da naređujete muškarcima i tako izdominirate nad njima - istakla je šaljivo građevinska inženjerka Ana Veselinović i dodala da u firmi koja broji 150 zaposlenih, od toga je trećina licenciranih inženjera, svi moraju da budu usaglašeni i u stalnom kontaktu ne bi li projekat izveli sa uspehom do kraja.
-Mnogo mi se sviđa prezentacija. Izuzetno sam zadovoljna, i prijatno iznenađena. Planiram da upišem arhitekturu u Tehničkoj školi u Šapcu, jer mnogo volim dizajn enterijera - izjavila je ovom prilikom Bojana Maksimović, učenica OŠ “Majur” iz Majura, dok slične želje ima i njena drugarica iz razreda Veronika Gajšek.
-Volim sve vrste umetnosti, a posebno mi se sviđa arhitektura. Od malena crtam, volim ples, muziku. Umetnost je ono što me zanima - tvrdi Veronika.
Nakon obilaska samog preduzeća, gošće iz Majura su imale priliku da u pratnji svojih mentorki obiđu i gradilište CENTAR 5 u Masarikovoj ulici.

T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa