6. avgust 2020.6. avg 2020.
Sve radnje u skladu sa zakonom
Vasić odgovorio Birmančeviću

Sve radnje u skladu sa zakonom

Za grad Šabac 100 biračkih mesta po 2.000 dinara to je ukupno 200.000,00 dinara. Imamo i rešenje kao dokaz iz koga se vidi da nije reč o 15 lica koja su dobila po 200.000 dinara, nego je reč o 16 lica koja su ukupno dobila 200.000,00 dinara, u rasponu od 5.000 do 30.000 dinara, zato što je propisano republičkom odlukom
Načelnik Gradske uprave Milan Vasić, odgovorio je na pitanja poverenika Srpske napredne stranke u Šapcu Bobana Birmančevića, koje je na nedavnoj konferenciji za novinare zahtevao odgovor, na to ko je ovlastio načelnika Gradske uprave i zašto je izvršio uplatu po 200.000,00 dinara za 15 lica koja su učestvovala u organizaciji izbora u Šapcu održanih 21.juna.
U skladu sa tačkom 8 Odluke o naknadama materijalnim i drugim troškovima za sprovođenje izbora za narodne poslanike, zaposlenima u Gradskoj upravi angažovanim na poslovima sprovođenja izbora za narodne poslanike pripada naknada za rad. Visinu naknade određuje Načelnik gradske uprave rešenjem, a prema ostvarenom uvidu u složenost, obim i kvalitet obavljenih poslova. Ovi poslovi su organizacioni i stručni, finansijski, administrativno tehnički i drugi. Ove naknade isplaćuje republička izborna komisija, a iznos sredstava koji po ovom osnovu dobija grad od republike je proizvod broja briračkih mesta na teritoriji garada i iznosi 2.000 dinara po biračkom mestu.
- Dakle, za grad Šabac 100 biračkih mesta po 2.000 dinara to je ukupno 200.000,00 dinara. Imamo i rešenje kao dokaz iz koga se vidi da nije reč o 15 lica koja su dobila po 200.000 dinara, nego je reč o 16 lica koja su ukupno dobila 200.000,00 dinara, u rasponu od 5.000 do 30.000 dinara, zato što je propisano republičkom odlukom. Republička izborna komisija je prebacila ta sredstva- pojasnio je Vasić i dodao republičke izbore nisu bojkotovali niti to mogu da učine Gradska uprava, niti Gradska izborna komisija. Izbore su bojkotovale pojedine političke stranke i građani koji nisu izašli na izbore. Gradska uprava je aktivno u tehničkom, administrativnom i organizacionom pogledu organizovala i sprovela sve izborne radnje u skladu sa izbornim zakonima i odlukom o kordiniranom sprovođenju raspisanih za 26. aprila 2020. godine koji su kasnije odloženi za 21. jun. Upravo iz ovih razloga, ne da nije bojkotovala, nego je Gradska uprava aktivno učestvovala u sprovođenju izbora i u tom pogledu pripada ova naknada u ukopnom iznosu od 200.000,00 dinara.
Na pitanje Birmančevića „da li se među licima koja su određena za praćenje republičkih i lokalnih izbora nalazi i lice koje je zaposleno kao vozač u Gradskoj upravi Šabac, Vasić je odgovorio
-Ne radi se o praćenju republičkih niti lokalnih izbora. Sva lica čija se imena nalaze u ova dva rešenja su zaposlena u Gradskoj upravi grada Šapca, što je propisano odlukom o naknadama materijalnim i drugim troškovima za sprovođenje izbora za narodne poslanike.
Među navedenim licima su dva vozača zaposlena u Gradskoj upravi grada Šapca, a jedan od njih je i vozač gradonačelnika. On je takođe pružao pomoć pri kopiranju i pakovanju izbornog maretijala, vršio prevoz istog, obavljao poslove prevoza radnog tela do biračkih mesta u toku trajanja izbornog dana i noći i za to dobio naknadu od 5.000 dinara. Ne zato što je vozač gradonačelnika, nego zato što je obavljao poslove vezane za izbore- objasnio je Vasić.
Vasić je naveo da je Birmančević pomenuo da za ova lica nije sproveden konkurs.
-Još jednom napominjem da je republičkom odlukom propisano da navedene poslove treba da obavljaju zaposleni u Gradskoj upravi, koji inače rade upravo te poslove. Pod tim se podrazumeva organizacione, stručne, finansijske administrativno tehničke i druge. To tako kod nas i jeste- zaključio je Vasić.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa