6. avgust 2020.6. avg 2020.
Hobotnice čudesnice
Projekat u kome prevremeno rođenim bebama pomožu heklane igračke

Hobotnice čudesnice

Hobotnice čudesnice su pomoćna medicinska sredstva koja se koriste u lečenju prevremeno rođenih novorođenčadi. Moraju da budu izrađene od pamučnog konca, da imaju silikonsko punjenje, da budu sterilisane pre nego što se stave pored bebe u inkubator, da dužina glave igračke bude od sedam do devet centimetara, obim glave od 15 do17 centimetara, a dužina kraka kada se razvuče ne sme biti veća od 22 centimetara
Projekat u kome prevremeno rođenim bebama pomožu heklane igračke okupio je humane ljude iz Šapca, Beograda i Kaća sa željom da se mališanima i velikim borcima pomogne.
Hobotnice čudesnice prvi put sa ovom namenom napravila je medicinska sestra u Danskoj 2013. godine i od tad se praksa korišćenja ovih mnogonogih neobičnih mekušaca napravljenih kao igračke širi se i u druge zemlje Evrope.
Kraci heklane hobotnice novorođenčad podsećaju na pupčanu vrpcu, pa se u inkubatoru osećaju sigurnije, ne čupaju sonde i mogu da sačuvaju fleksijalni polusavijeni položaj kakav bi fetus imao baš kao i u materici svoje majke.
Posle dogovora autora i realizatora ovog mini projekta Biljane Drobnjak master pedagoga, pedagoškog savetnika i dr Dragana Čavića, lekara, okupljanje zainteresovanih da pomognu mališanima koji se leče na Institutu za neonatologiju u Beogradu, nastalo je spontano, objavom Biljane Drobnjak, na društvenoj mreži Fejsbuk da svi koji žele mogu da se uključe i pomognu doniranjem materijala za izradu ovih igračaka.
-Kada je projekat odobren u našoj zemlji, dobili smo standarde u izradi za materijale od kojih se ove igračke prave i njihovu potrebnu veličinu. Iako na prvi pogled deluju samo kao igračke, Hobotnice čudesnice su zapravo pomoćna medicinska sredstva koja se koriste u lečenju prevremeno rođenih novorođenčadi. Moraju da budu izrađene od pamučnog konca, da imaju silikonsko punjenje, da budu sterilisane pre nego što se stave pored bebe u inkubator, da dužina glave igračke bude od sedam do devet centimetara, obim glave od 15 do17 centimetara, a dužina kraka kada se razvuče ne sme biti veća od 22 centimetara – objasnio nam je dr Čavić.
-Čini mi se da najlepše ideje, stvari i njihova realizacija nastaju spontano, baš kao i ova naša. U izradi ovih igračaka koje nastaju tzv. amigurumi tehnikom pomaže mi majka, petogodišnjaci iz vrtića Zvončić iz Kaća, koji su se uključili u ovaj naš projekat,tako da sam detalje sa njihovih crteža i slika kao što su oči i boje prenela na modele hobotnica i Dragan koji sem ideja za detalje ima i stručne komentare odnosno uputstva – rekla nam je Biljana Drobnjak, koja je zaposlena u Šabačkoj gimnaziji u Šapcu.
Za izradu jedne hobotnice potrebno je oko tri sata intenzivnog rada, u njih su utkane strpljenje, preciznost, radost, ljubav i želja da pomognemo što više mališanima. Apel i molbu da bi realizacija bila što bolja podržali su porodica Baić iz Beograda (Marija i Vladimir sa svojih četvoro dece), Iskra Stanimirović sa mamom Snežanom, Rajko Vuković i Ivana Firaunović iz Šapca i Radmila Miladinov vaspitačica iz Kaća sa grupom petogodišnjih mališana.
Nije postojala bojazan nikada da ovu ideju nećemo realizovati, jer su svuda oko nas su ljudi u kojima još uvek postoje one najbolje vrednosti humanost, empatija, ljubav, želja da pomognu slabijim ... oni koji imaju ideju vodilju da je naše MALO nekome zapravo MNOGO i da je mnogo veća radost u davanju nego u primanju – objasnili su nam pedagog i lekar.
Radosnice čudesnice tj već tri paketa ovih igračaka su već poslate na Institut za neonatologiju u Beograd, a Biljana Drobnjak i Dragan Čavić, koji su autori i realizatori mnogih projekata su nam obećali da će se potruditi da ovaj i slični projekti dugo žive u našem gradu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa