4. mart 2021.4. mar 2021.
Selena i Pinja ruše predrasude
PRIČA O ISTRAJNOSTI I ODGOVORNOSTI

Selena i Pinja ruše predrasude

Ovo je priča o Seleni Dragojević Gajić i Semizu Aličić Pinji, ljudima različite sudbine koje spaja ista strast: boks
Boks. Kada pomenete ovu reč,prva stvar koja vam padne na pamet je film “Roki”, nasilje, krv na sve strane. Ali ne mora da bude tako. Boksom može da se bavi i žena i trudnica, i majka i tinejdžer i svi oni mogu biti uspešni u tome. Ovo je priča o Seleni Dragojević Gajić i Semizu Aličić Pinji, ljudima različite sudbine koje spaja ista strast: boks.



Selena je majka dvoje dece, omladinska radnica i bivša studentkinja fotografije. Kada bi ste je videli, pre bi rekli da je šumska nimfa, nego žena koja se bavi boksom.
Ljudi skloni predrasudama, ukoliko čuju da se osoba ženskog pola bavi boksom, uglavnom postave milion pitanja. Poput: kako će jedna devojka da se uda, kako će da ima decu, šta ako se povredi.
-Da je bilo povreda, bilo je - kaže sa osmehom Selena i dodaje:
-Iako mi se videla kost na kolenu, jedini što sam ja htela da znam je kada ću moći da se vratim na treninge.
Dokazala je da je moguće trenirati i u trudnoći, iako je fizička aktivnost u ovom periodu po njenom mišljenju, još tabu kod nas.
-U životu mi je uzor mama. U boksu je to je devojka iz Indije Meri Hom. Uspela je da napravi karijeru u Indiji. Trenirala je krišom. Kada su njeni roditelji saznali, šokirali su se i pitali šta ako bude imala neku povredu, kako će se udati...ali evo,danas ima tri sina i ogromnu karijeru.Otvorila je vrata mnogim ženama širom sveta- objašnjava Selena.
Sa druge strane, imamo Pinju. Njega odlikuje velika odgovornost u odnosu na godine. Učenik je srednje škole a uspehe niže još od početka osmoljetke.

Boksom može da se bavi i žena i trudnica, i majka i tinejdžer i svi oni mogu biti uspešni u tome


Kao što smo naveli, Seleni i Pinji je jedna stvar zajednička. Još od malena su počeli da se zanimaju za boks. Ipak, danas je Pinja profesionalac, dok se Selena bavi boksom rekreativno.
Uprkos istrajnoj želji, dugo joj je trebalo da nađe trenera.
-I moj i Pinjin trener je Ljubiša Marjanović, i imam tu čast da treniram sa njim- ističem Selena.
Pinja je pre boksa trenirao fudbal, tu nije mogao da se istakne,i na kraju je prešao na boks, što mu je kako navodi, bila najbolja odluka.
-Svaka povreda me je dodatno motivisala da krenem dalje u još većoj motivaciji i snazi- rekao nam je Pinja.
Uzor mu je Vasil Mečenko iz Ukrajine. On bi voleo da jednog dana bude kao on.
I za kraj, zašto Selena, zašto Pinja? Zato što oboje svojim životnim stilom ruše predrasude. Selena uliva ženama snagu da uz volju i istrajnost mogu sve. Pinja, jer uprkos ustaljenim mišljenjima o tinejdžerima dokazuje da je i u ovom uzrastu svojestvena odgovornost.
Goran Dimitrijević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa