(23. jul 2020.)
Suzbijanje korova ambrozije na javnim površinama

Borba protiv alergena

Košenje korova Ambrozije pre cvetanja. Značajno i na gradskom i na seoskom području. U JKP „Stari Grad“ navode da se tretira na svim lokacijama koje su pod njihovom ingerencijom. Prijavljivanje nesavesnih vlasnika privatnih parcela
Borba protiv alergena
Alergični na polen ambrozije sa zebnjom iščekuju avgust i septembar svake godine kao period u kome ih očekuju brojne poteškoće iskazane kroz različite alergijske reakcije. Težina manifetsacija zavisi od godine, odnosno koncentracije polena u vazduhu, a želja Javno-komunalno preduzeće „Stari Grad“ je da košenjem u određenim vremenskim intervalima zastupljenost polena u vazduhu umanje, ističu u preduzeću. Proces suzbijanja započeo je u sredu.
-Trudimo se da suzbijemo korov na što više lokacija. Delujemo po programu, tokom dana pokrivamo sedam, osam lokacija. Naravno, ukoliko se ambrozija detektuje u blizini područja koje nije po programu, takođe odmah istu uklanjamo. Preduzeće pokriva 105 hektara površina i na tom području uništavamo ambroziju gde god je registrujemo – istakao je Darko Nikolić poslovođa Gradskog zelenila.
U Komunalnoj policiji apostrofiraju da na mnogo privatnih površina o kojima vlasnici ne vode brigu, pojavljuju se velike količine ambrozije što stvra probleme.
-Mnogo je neuređenih površina na području grada, uglavnom privatnih, ali ima i javnih. Pozivamo sugrađane da nam skrenu pažnju na neuređene javne površine koje su idealne za rast i cvetanje svima poznatog korova kako bi bile uređene, ali i da nam prijave privatne katastarske parcele koje su neuređene. U vreme epidemije kontakt telefonom je i najbrži i najbezbedniji i apelujem da nas sa informacijama kontaktiraju na brojeve 015/345-700 i 015/341-919 kako bi mi mogli da postupamo u skladu sa zakonom i ovlašćenjima – rekao je šef prve područne organzacione jedinice Komunalne policije Nenad Ilić.
Druga polovina jula je pravo vreme za uništavanje ambrozije i period u kome se poljoprivrednicima savetuje da deluju protiv opasnog korova.
-Pre nego što donese polen, treba je uništiti. Može biti uništena mehanički kao što se čini u gradu, a može se tretirati i hemijski. Velika većina to već radi, ali onim poljoprivrdnicima koji to ne čine upućujem savet, apel da na svojim njivama, strništima unište korov. Teške tanjirače i plugovi su idealni za mehaničko uništavanje ili sredstvima za hemijsko uklanjanje – dodao je Predrag Srdanović iz Direkcije za poljoprivredu grada Šapca.
Nadležni su podvukli da je ovog leta delovanje protiv ambrozije u toliko značajnije, jer je vreme epidemije Kovida 19, te su sugrađani čiji imuni sistem vodi borbu sa alergijom, manje otporni i na pomenuti virus.

D. B.

Najnoviji broj

22. oktobar 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa