Info

23. jul 2020.23. jul 2020.
Nastavak posle epidemije
KORONAVIRUS PONOVO ZAUSTAVIO RAD KOMISIJE I PROCEDURE ZA VANTELESNU OPLODNjU

Nastavak posle epidemije

Procedura vantelesne oplodnje ponovo je zaustavljena usled pogoršanja epidemiološke situacije izazvane korona virusom, a nastavak procesa biće ponovo moguć kada se u Srbiji stvore epidemiološki uslovi
Kako kažu u udruženju Šansa za roditeljstvo, Republička stručna komisija za Biomedicinski potpomognuto oplođenje (BMPO) obratila se Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje u vezi sa preporukom sprovođenja postupaka BMPO, usled pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji, a na osnovu i dobijenog stručnog mišljenja epidemiologa Instituta Batut.
-Do daljnjeg neće dostavljati nove spiskove osiguranih lica za zakazivanje termina za konsultacije za proces vantelesne oplodnje sve dok se u Srbiji ne stvore povoljni epidemiološki uslovi za ponovno upućivanje istih na postupak vantelesne oplodnje. Potrebno je da ustanove odlože zakazane termine, konsultacije i procese i da obaveste parove o tome – rekla je Sandra Jovanović, predsednica udruženja Šansa za roditeljstvo.
Rad komisija u zdravstvenim ustanovama obustavlja se od ponedeljka, 20. jula. Komisija će obavestiti parove o novom terminu, kao i o tome da je komisija otkazana. Odrediće se novi termin kada se za to steknu novi uslovi.
- Korona virus i dalje utiče na sve, ne posustaje, utiče i na stvaranje novog života. Mnogi parovi godinama čekaju na VTO procedure, prolaze kroz administraciju, pripremaju se. Mnogi su sada dobili novu šansu promenjenim uslovima a tu šansu su dugo čekali. Psihički je jako teško sve ovo izdržati i pod okolnostima kada nema korone, a kamoli sada. Jasno nam je da je situacija ozbiljna, ali se nadamo da neće dugo trajati i da će parovi moći u najskorijem roku da nastave tamo gde se sada stalo. Ponovo će biti problem starosna granica za žene, ali se nadamo da će se naći rešenje kao što je bilo i nakon završenog vanrednog stanja“ – izjavila je Jovanović.
Ona je dodala da parovi koji su započeli proces u konsultaciji sa lekarom treba da donesu odluku o nastavku ili prestanku procesa, ili eventualnog zamrzavanja embriona.
N. K.

Najnoviji broj

24. novembar 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa