23. jul 2020.23. jul 2020.
Broj zaraženih u blagom padu
Konferencija za medije gradskog Štaba za vanredne situacije

Broj zaraženih u blagom padu

Kako je saopšteno na redovnoj konferenciji za medije, u ponedeljak je u Domu zdravlja pregledan 261 pacijent. Po izveštaju Zavoda za javno zdravlje testirano je 163 lica. Pozitivno je 86 lica
U OB Šabac se nalazi 281 pacijent, u ponedeljak je bilo 28 prijema, 11 lica se nalaze na respiratoru. Takođe, imamo i jedan smrtni slučaj za koji je potvrđeno da nema veze sa kovidom 19 – rekao je komandant Štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović.
Kada je u pitanju rad privremene kovid bolnice u Šapcu, načelnik Gradske uprave Milan Vasić rekao je da su predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva zdravlja i predstavnici grada Šapca bili u obilasku privremene bolnice u Ekonomskoj školi „Stana Milanović“
-Sastanak i obilazak bolnice je u cilju otvaranja i definisanja uslova koji su neophodni da postoje u navedenoj instituciji. Za sada, definisane su obaveze Opšte Bolnice, Doma Zdravlja a ono što je neophodno da grad učini je u smislu definisanja dezinfekcije samog objekta pribavljanja određene informatičke opreme i kompjutera, definisanje puteva hrane koja će biti opremana i ostale tehničke stvari. Ove odluke ćemo predložiti na sastanku gradskog Štaba i nadam se da ćemo brzo pristupiti realizaciji tih obaveza.
Za sada je predviđeno da se u privremenoj bolnici leče pacijenti sa lakšom kliničkom slikom, u završnoj fazi lečenja koji se otpuštaju iz OB Šabac, nevezano za kovid status.
-Još uvek nemamo informaciju od Ministarstva zdravlja ko bi upravljao i rukovodio tom bolnicom. Kao što je poznato iz odluke o otvaranju ove bolnice koju je Vlada, odnosno Republički krizni Štab doneo je definisano da će Ministarstvo zdravlja definisati upravnika– istakao je Vasić i dodao da se kontrolišu 1.744 lica koja su definisana kao kontakti, kao i da su bile 22 nenajavljene posete od strane Policijske uprave ali nije bilo osnove za pokretanje postupaka, odnosno nađeni su na adresama.
Komandant kriznog Štaba je podsetio još jednom na koje načine se grad bori protiv zaraze:
-Sve radimo u skladu sa važećim propisima i procedurama koje je propisala SZO, koja kaže da se protiv zaraze ne možete boriti ako niste utvrdili ko je bolestan i ako niste sposobni da izdvojite kontakte. Mi se protiv zaraze borimo sistemom koji se izborio za činjenicu da se veliki broj naših građana testira, da rezultati testova stižu u roku od 24 sata kako bi mogli da konstatujemo koja lica su zaražena. ZZJZ evidentira kontakte. Taj spisak se prosleđuje sanitarnoj inspekciji koja piše rešenja. Komunalna policija preuzima i uručuje ta rešenja. Redovna policija poziva građane i kontroliše pridržavanje izolacije. Taj sistem ne postoji nigde drugde u Srbiji.
Istakao je da pored borbe sa virusom, takođe vode i borbu protiv laži i sa tim se suočavaju svakog dana.
-Ja ne bih imao nikakav problem da ovde imam ozbiljne argumente na koje bih trebao da odgovaram, ali kad imate laži jedini način na koji se borimo protiv njih su istina i činjenice. Podeliću ponovo laži koje plasira SNS. U utorak je izašlo mišljenje ZZJZ koje izgleda kao panflet SNS. To samo govori kako se zloupotrebljava jedna institucija od strane stranačkih predstavnika. Laž koja stoji u tom saopštenju jeste da su meni upućivani različiti predlozi, mišljenja i preporuke, a da ja kao komandant na njih nisam reagovao. Ja ne mogu da budem komandant kada nema vanredne situacije. Tada svaka javna ustanova radi prema pravilima koja su uspostavljena na nivou države. Pravila koja su spomenuta su važila za celu Srbiju. Što se tiče konfuzije koju ja izazivam na konferencijama za medije, ja sada javno pozivam predstavnike svih zdravstvenih ustanova da dođu na konferencije koje su otvorene za javnost, i objasne javnosti to što imaju da objasne, istakao je Zelenović i dodao:
- Kada se proglašavala vanredna situacija, meni je zamereno da nisam pratio uputstva. Rekao sam i objasnio da ja nisam u tom trenutku bio komandant, ali kada smo se izborili za dovoljnim brojem testova krenuli smo u borbu. Imali smo sednicu Štaba za vanredne situacije. Na toj sednici direktor OB, gospodin Popović je bio uzdržan i nije glasao za vanrednu situaciju. Predstavnik ZZJZ se nije ni pojavio na sednici na kojoj je odlučivano. Tog jutra je predsednik Aleksandar Vučić rekao da smo mi izmislili varednu situaciju. Članovi SNS na toj sednici nisu glasali za to da se u Šapcu uvede vanredna situacija - dodaje Zelenović.

Ž.P.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa