23. jul 2020.23. jul 2020.
EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U MAČVANSKOM UPRAVNOM OKRUGU

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U MAČVANSKOM UPRAVNOM OKRUGU

O epidemiološkoj situaciji na području Mačvanskog upravnog okruga i u centrima za kolektivno stanovanje, 21. jula 2020. godine, saopštenje za medije je dao načelnik Upravnog okruga i komandant Okružnog štaba za vanredne situacije Vladan Krasavac.
Epidemiološka situacija na području Mačvanskog upravnog okruga je i dalje teška i nestabilna, sa svakodnevnim povećanjem broja zaraženih lica. Grad Šabac je posle Beograda uz Čačak i Kraljevo jedno od najvećih žarišta u Republici Srbiji. Slično je u Loznici, a veoma nestabilna situacija je u opštinama Bogatić, Koceljeva i Vladimirci. Šabačka Opšta bolnica, koja je ujedno i Kovid bolnica za Mačvanski upravni okrug radi sa prenapregnutim kapacitetima sa preko 290 pacijenata koji imaju srednje tešku i tešku kliničku sliku. U toku jučerašnjeg i današnjeg dana jedan deo težih pacijenata biće prebačen u Beograd. Podsećam da je u pripremi privremena Kovid bolnica u Šapcu u sali Ekonomske škole “Stana Milanović”, u koju će biti poslat stručni tim iz Kliničkog centra Srbije i vojni lekari, kako bi se što pre popravilo stanje zdravstvenog sistema u gradu Šapcu. Zbog pogoršane epidemiološke situacije, trudnice iz Šapca se upućuju u bolnice u Loznici, Valjevu i Sremskoj Mitrovici.
Treba istaći da kolektivni centri stanovanja za sada funkcionišu odlično, bez epidemioloških problema. Gerontološki centar Šabac i Dom za stare Krupanj, koji trenutno imaju 253 štićenika i 113 zaposlenih, nemaju ni jedan slučaj zaraženih COVID-19. Za ulazak novih korisnika primenjuju se mere predostrožnosti, pa se oni najpre testiraju, pa zatim odlaze u izolaciju od 14 dana. Posete ovim ustanovama su zabranjene. Centri imaju svu potrebnu zaštitnu opremu, a dezinfekcija unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora vrši se dva puta nedeljno. Ista situacija je i u privatnim domovima za stare u Tršiću i Slepčeviću, koji trenutn imaju 74 štićenika i 33 zaposlena.
U Centru za azil u Banji Koviljači smešteno je 59 tražioca azila. U centru nema zaraženih, a sve mere naložene od Kriznog štaba i Komesarijata sprovode se na najbolji način. Tražioci azila imaju ograničeni izlaz iz Centra i to po tri osobe u grupi, u trajanju od po 90 minuta. Migranata koji su u prolazu kroz naš okrug trenutno nema, jer je prekinuta “Drinska ruta”. Ima sporadičnog okupljanja migranata u manjem broju u okolini Banje Koviljače, koji dolaze iz većih centara, radi ilegalnog prelaska naše granice. Policijska uprava Šabac situaciju drži pod kontrolom.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa