7. jun 2018.7. jun 2018.
Poziv za dodelu bespovratnih sredstava

Podrška malim i mikro preduzećima

Poziv je otvoren do 6. jula 2018. godine, a pravo učešća imaju preduzetnici i preduzetnice, mikro i mala preduzeća registrovana u 99 gradova i opština uključenih u program EU PRO, koja se primarno bave proizvodnjom ili pružaju IT usluge, a osnovana su između 1. januara 2013. i 31. decembra 2017. godine
U Hotelu Sloboda orgnizovana je informativna sesija Razvojnog programa EU PRO o javnom pozivu za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima i preduzetnicama i mikro i malim preduzećima za koji je Evropska unija (EU) opredelila 4,5 miliona evra kako bi doprinela povećanju konkurentnosti lokalne privrede u Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije.
Cilj informativne sesije bio je da se zainteresovani preduzetnici i preduzetnice upoznaju sa programom podrške i neophodnim koracima - od prijavljivanja, preko učešća na javnom pozivu i kriterijuma za izbor projekata do dobijanja bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja.
- EU PRO program finasira Evropska unija sa 25 miliona evra. Ovo je prva od deset sesija na kojoj ćemo predstaviti poziv. Program se sprovodi u dva regiona Srbije. Šumadija i Zapadna Srbija i Južna i Istočna Srbija i pravo učešća na ovom konkursu imaju preduzetnici i preduzeća koji su registrovani na teritoriji 99 lokalnih samouprava koje su uključene u program. Namenjen je mladim preduzećima, registrovanim izneđu 2013. i 2017. godine, a to su preduzeća koja su u drugom investicionom ciklusu i imaju manje prilika da konkurišu za komercijalna sredstva i kojima je podrška najpotrebnija. Sredstva su prevashodno namenjena za nabavku opreme i za uvođenje usluga koje su komplementarne sa opremom koja se nabavlja. Minimalni iznos koji preduzeća mogu dobiti je 10.000 evra i ide do 20.000 za preduzeća koja su stara do dve godine ili čak do 50.000 za ona koja su registrovana ranije uz neke dodatne kriterijume. Očekujemo da ovim fondom da podržimo bar 150 projekata. Cilj poziva je da se razviju novi i poboljšaju postojeći proizvodi, da se uvedu inovacije, a samim tim da se uvedu i nova radna mesta. Ono što je važno da spomenem da će prednosti imati preduzeća koja posluju društveno odgovorno i koja ostvaruju pozitivan uticaj na svoju zajednicu, ne samo time što će da otvore nova radna mesta i zaposle svoje sugrađane, već i drugim aktivnostima koje sprovode kao podršku zajednici. Ovo je dvostepeni poziv. Rok za predaju koncepta predloga je 06. jul. Potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu da preuzmu sa internet sajta njnjnj.EUPRO.org.rs. Trudili smo se da uprostimo proces prijave i aplikacije će biti na srpskom jeziku, što je izuzetak programa koje finansira Evropska unija. Osim datuma i mesta registracije, bitan uslov za sve jeste šifra delatnosti, jer je poziv prevashodno namenjen preduzećima koja se bave proizvodnjom i pružanjem nekih odluka u IT sektoru. Biće posebno nagrađena preduzeća koja su izvozno orjentisana - navela je Olivera Kostić, menadžerka sektora za mala i srednja preduzeća u okviru EU PRO programa.
Prva informativna sesija u Šapcu je održana je uz podršku Regionalne razvojne agencije Podrinja, Podgorine i Rađevine, a nakon Šapca, poziv će biti predstavljen u Kragujevcu, Kruševcu, Kraljevu, Novom Pazaru, Užicu, Smederevu, Zaječaru, Nišu i Leskovcu.

M.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa