Berza

 • aero 820 ▼ -0,97%
 • akdm 260 ▼ -3,70%
 • dinnpb 4.442 ▲ 2,11%
 • dnos 2.900 ⚫ 0,00%
 • fito 3.050 ▼ -4,66%
 • glos 330 ⚫ 0,00%
 • gmon 2.100 ⚫ 0,00%
 • impl 3.350 ⚫ 0,00%
 • kmbn 3.294 ▲ 2,23%
 • kmbnpb 1.300 ⚫ 0,00%
 • mtlc 1.918 ▲ 0,52%
 • niis 678 ▼ -0,59%
 • rso17153 103,48 ▲ 0,87%
 • rso19182 106,00 ▲ 0,01%
 • svrl 535 ▲ 3,88%
(7. jun 2018.)
Ambasador Kraljevine Danske posetio grad

Danska iskustva primenjiva u Šapcu

Danska iskustva primenjiva u Šapcu
Povodom obeležavanja Dana Danske u Šapcu, protekle nedelje organizovan je niz privrednih i kulturnih događaja. Gost grada ovim povodom bio je ambasador Kraljevine Danske u Srbiji, Anders Kristijan Hougor. Cilj posete bio je da se Šapčani bolje upoznaju sa ovom skandinavskom zemljom i da se kroz razmenu iskustava primeni uspešan model državne uprave.
Pametni gradovi
i urbana
rešenja
U Muzeju šabačkih Jevreja održana je konferencija „Pametni gradovi i urbana rešenja“ na kojoj su učestvovali predstavnici danskih kompanija, skupštine stanara, grada Šapca i banaka. Cilj skupa je bio pronalaženje održivih i finansijski prihvatljivih rešenja za dodatno unapređenje kvaliteta života u gradu i svih njegovih stanovnika, u oblasti energetike i zaštite životne sredine. Prisutnima su se obratili ambasador Danske Anders Kristijan Hougor i gradonačelnik Nebojša Zelenović i istakli značaj održive energije, svesnog i odgovornog odnosa pametnih gradova prema klimatskim promenama i ukazali na rešenja koja mogu biti primenjena.
- U ovom trenutku imamo dobar model kako da budemo bolji grad. Danska ambasada ima ozbiljne namere da sve ono što je dobro u Kraljevini Danskoj kao državi, koja je najbolje ocenjena od strane svojih građana, prenese i na naš grad. Ono što je važno je da predstavimo ideje koje kao grad imamo, a tiču se razvoja industrijske zone, izgradnje „Sava parka“ i saradnje između dve zemlje. Šabac je pametan grad, dobili smo studiju Tehničkog fakulteta koja predlaže buduća pametna rešenja u našem gradu. Grad može da se nazove pametnim, ako je zaista smanjio troškove i vodi dobru ekonomsku politiku. Imamo dostignuća koja nemaju drugi gradovi u Srbiji, počevši od regionalne deponije, prečišćavanja otpadnih voda, uštede električne i toplotne energije. Mnogo stvari smo postigli do sada i treba da idemo korak dalje, ali ono što je važno za grad je da ljudi koji dolaze iz inostranstva mogu da vide da smo mi jedno uređeno društvo kakvo postoji u Evropskoj uniji – istakao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
JKP „Toplana“ je podržalo skup i predstavilo dosadašnje realizovane programe u ovoj oblasti.
Dobar model danskih
javnih nabavki
Ambasada Danske u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, uz podršku grada Šapca, u okviru posete delegacije u Hotelu „Sloboda“ organizovala je Drugi sastanak Mreže SKGO za javne nabavke. Na skupu su govorila dva stručnjaka iz Organizacije za javne nabavke Kraljevine Danske i Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO. Na konferenciji je bilo reči o prednosti sistema centralizovanih javnih nabavki u međunarodnoj praksi, mogućnostima, primeni i značaju okvirnog sporazuma i iskustvima danskih stručnjaka koja mogu da se primene u Srbiji i gradovima kao što je Šabac.
Budućnost Arktika
– naša budućnost
U okviru obeležavanja Dana Danske u Šapcu, ambasador Anders Kristijan Hougor i Igor Marsenić, član Gradskog veća grada Šapca za kulturu, na gradskom trgu su otvorili izložbu „Budućnost Arktika – naša budućnost“. Kraljevina Danska postavkom želi da pokaže koliko njeni stanovnici cene zemlju u kojoj žive i brinu o njoj kroz očuvanje, zaštitu životne sredine i na taj način bude primer drugim državama.
Izložba će biti otvorena do 21. juna.
Zemlja bajki
U Bibilioteci šabačkoj ambasador Danske održao je predavanje za najmlađe Šapčane, gde je govorio o osobenostima države iz koje dolazi. Deca su imala priliku da se upoznaju sa geografskim, istorijskim, kulturnim i društvenim specifičnostima najsrećnije nacije na svetu i saznaju više o nordijskoj postojbini bajki.
Utisci ambasadora Kraljevine Danske
povodom posete gradu:
Impresioniran sam onim što sam čuo i vizijom koju Gradska uprava ima. Šetajući po gradu upoznao sam veliki broj prijatnih ljudi. Šabac me veoma podseća na gradove slične veličine u Danskoj, imam samo najlepše utiske i ovde se osećam kao kod kuće. Lokacija grada je jako dobra. Dovoljno je blizu Beograda, a dovoljno daleko da bude nezavisan od ekonomije glavnog grada. Kako se grad nalazi na raskršću i u blizini Bosne i Hercegovine, postoji ekonomski momenat koji će pomoći dalji razvoj grada, naveo je ambasador Kraljevine Danske u Srbiji, Anders Kristijan Hougor.
M.Ž.

Najnoviji broj

19. septembar 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa