Инфо

7. јун 2018.7. јун 2018.
Данска искуства  примењива у Шапцу
Амбасадор Краљевине Данске посетио град

Данска искуства примењива у Шапцу

Поводом обележавања Дана Данске у Шапцу, протекле недеље организован је низ привредних и културних догађаја. Гост града овим поводом био је амбасадор Краљевине Данске у Србији, Андерс Кристијан Хоугор. Циљ посете био је да се Шапчани боље упознају са овом скандинавском земљом и да се кроз размену искустава примени успешан модел државне управе.
Паметни градови
и урбана
решења
У Музеју шабачких Јевреја одржана је конференција „Паметни градови и урбана решења“ на којој су учествовали представници данских компанија, скупштине станара, града Шапца и банака. Циљ скупа је био проналажење одрживих и финансијски прихватљивих решења за додатно унапређење квалитета живота у граду и свих његових становника, у области енергетике и заштите животне средине. Присутнима су се обратили амбасадор Данске Андерс Кристијан Хоугор и градоначелник Небојша Зеленовић и истакли значај одрживе енергије, свесног и одговорног односа паметних градова према климатским променама и указали на решења која могу бити примењена.
- У овом тренутку имамо добар модел како да будемо бољи град. Данска амбасада има озбиљне намере да све оно што је добро у Краљевини Данској као држави, која је најбоље оцењена од стране својих грађана, пренесе и на наш град. Оно што је важно је да представимо идеје које као град имамо, а тичу се развоја индустријске зоне, изградње „Сава парка“ и сарадње између две земље. Шабац је паметан град, добили смо студију Техничког факултета која предлаже будућа паметна решења у нашем граду. Град може да се назове паметним, ако је заиста смањио трошкове и води добру економску политику. Имамо достигнућа која немају други градови у Србији, почевши од регионалне депоније, пречишћавања отпадних вода, уштеде електричне и топлотне енергије. Много ствари смо постигли до сада и треба да идемо корак даље, али оно што је важно за град је да људи који долазе из иностранства могу да виде да смо ми једно уређено друштво какво постоји у Европској унији – истакао је градоначелник Небојша Зеленовић.
ЈКП „Топлана“ је подржало скуп и представило досадашње реализоване програме у овој области.
Добар модел данских
јавних набавки
Амбасада Данске у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, уз подршку града Шапца, у оквиру посете делегације у Хотелу „Слобода“ организовала је Други састанак Мреже СКГО за јавне набавке. На скупу су говорила два стручњака из Организације за јавне набавке Краљевине Данске и Ђорђе Станичић, генерални секретар СКГО. На конференцији је било речи о предности система централизованих јавних набавки у међународној пракси, могућностима, примени и значају оквирног споразума и искуствима данских стручњака која могу да се примене у Србији и градовима као што је Шабац.
Будућност Арктика
– наша будућност
У оквиру обележавања Дана Данске у Шапцу, амбасадор Андерс Кристијан Хоугор и Игор Марсенић, члан Градског већа града Шапца за културу, на градском тргу су отворили изложбу „Будућност Арктика – наша будућност“. Краљевина Данска поставком жели да покаже колико њени становници цене земљу у којој живе и брину о њој кроз очување, заштиту животне средине и на тај начин буде пример другим државама.
Изложба ће бити отворена до 21. јуна.
Земља бајки
У Бибилиотеци шабачкој амбасадор Данске одржао је предавање за најмлађе Шапчане, где је говорио о особеностима државе из које долази. Деца су имала прилику да се упознају са географским, историјским, културним и друштвеним специфичностима најсрећније нације на свету и сазнају више о нордијској постојбини бајки.
Утисци амбасадора Краљевине Данске
поводом посете граду:
Импресиониран сам оним што сам чуо и визијом коју Градска управа има. Шетајући по граду упознао сам велики број пријатних људи. Шабац ме веома подсећа на градове сличне величине у Данској, имам само најлепше утиске и овде се осећам као код куће. Локација града је јако добра. Довољно је близу Београда, а довољно далеко да буде независан од економије главног града. Како се град налази на раскршћу и у близини Босне и Херцеговине, постоји економски моменат који ће помоћи даљи развој града, навео је амбасадор Краљевине Данске у Србији, Андерс Кристијан Хоугор.
М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa