7. jun 2018.7. jun 2018.
Deponije i dalje divljaju
ZELENI ŠAPCA PONOVO ORGANIZUJU HAJKU NA SMEĆE

Deponije i dalje divljaju

U subotu, 2. juna, Pokret za Šabac Zelenih Srbije i Evropski centar za ekologiju obeležili su Dan zaštite životne sredine. Uz podršku Gradske uprave, JKP “Stari grad” i JKP “Vodovod”, u akciji Hajka na smeće”, učestovali su učenici osnovnih, srednjih i visokih škola i Savez izviđača grada Šapca.
- Zadovoljni smo kako je protekla akcija uklanjanja divljih deponija, u kojoj je učestvovalo oko dve stotine volontera, mada smo malo razočarani činjenicom da su uglavnom učestvovali izviđači i deca iz osnovnih i srednjih škola. Bilo je malo odraslih sugrađana, rekao je dr Dejan Pavlović, predsednik Zelenih Šapca, na konferenciji za medije održanoj u utorak.
Iako su bili zapanjeni onim na šta su naišli na divljim deponijama, iznenađenje ih je tek čekalo. Posle čišćenja divlje deponije u Maloj Vranjskoj, nesavesni građani su nastavili da odlažu smeće na istoj i drugim lokacijama.
- Nesavesne pojedince i kompanije koji nelegalno odlažu otpad podsećamo da je u interesu svih da svaki komad otpada završi ili u reciklaži, ili na zakonom propisan način, kao što je to slučaj sa Regionalnom deponijom Srem-Mačva, na koju se odnosi otpad sa teritorije grada Šapca. Smatramo da je krajnje vreme da se pooštri kaznena politika, jer od pričanja, obučavanja i molbi, očigledno nema ništa, dodao je dr Pavlović.
Zeleni Šapca planiraju da, na sledećoj Skupštini grada, predlože izmene Odluke o upravljanju komunalnim otpadom na teritoriji Šapca i Odluke o komunalnom uređenju. Predlozi su konkretni, jer se Srbi “opasulje” tek kad ih “udare” po džepu.
- Predložićemo da se kazne za neregularno odlaganje otpada povećaju za pravna lica sa 100 na 150 hiljada, za preduzetnike sa 50 na 75 hiljada i za fizička lica sa 10 na 25 hiljada. Te kazne su, i u povećanom iznosu male, kada izračunamo koliku štetu nanosimo životnoj sredini i zdravlju ljudi, kakve to materijalne troškove prouzrokuje i kolika su finansijska sredstva koje je potrebno izdvojiti da bi se divlje deponije uklonile, istakao je predsednik Zelenih Šapca.
Jedan od predloga, koji je već u fazi realizacije je postavljanje konstantnog video-nadzora, kojem će moći da se pristupi preko interneta.
- Mnogo smo se namučili dok smo čistili deponiju koja je godinama postojala u Maloj Vranjskoj. Dok ne postavimo video-nadzor koji će se napajati iz obližnjeg domaćinstva, smenjivaćemo se na noćnim dežurstvima, naglasio je Željko Dimitrić, član Saveta građana MZ Mala Vranjska.
Snažnu podršku akciji “Hajka na smeće” pružili su izviđači Šapca, koji su čistili deponiju kod Kamičke bašte. Od dvesta učenika, izviđača je bilo sto dvadeset.
- Moram priznati da je ono što smo tamo zatekli zaista bio šokantan prizor, pogotovo što je deponija u samom centru grada, a još je šokantija činjenica da su se neki sugrađani ljutili zbog naše akcije. Čudili su se zašto smo mi došli da čistimo smeće koje njima ne smeta. Za svaku pohvalu je što su učešće u akciji uzela deca iz OŠ “Sveti Sava”, rekla je Ivana Đurić, sekretar Gradskog saveza izviđača grada Šapca.
Akciju uklanjanja divljih deponija Zeleni Šapca ponovo organizuju u subotu, 9. juna, na koju pozivaju odgovorne aktere društveno-političkog života grada. U saradnji sa JKP “Stari grad”, “obračunaće se” sa deponijom na Kočinom kanalu.

M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa