7. jun 2018.7. jun 2018.
Veliki jorkšir za primer
SINIŠA OSTOJIĆ FARMER IZ MAČVANSKOG METKOVIĆA

Veliki jorkšir za primer

Izlažući po prvi put kolekciju svinja rase veliki jorkšir na nedavno održanom 85. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu Siniša Ostojić, mladi farmer iz Mačvanskog Metkovića dobio je diplomu i pehar sajma. To ga je još više ohrabrilo i podstaklo da ulaže u proizvodnju priplodnih nazimica i nerastova, zajedno sa gajenjem prasadi i tovljenika, bez obzira, kako sam primećuje, što je to krajnje neizvestan i skup posao. Ostojić je pre osam godina nabavio kvalitetan zapat velikog jorkšira sa farme u Vognju i trenutno na svojoj privatnoj farmi u selu pokušava da unapredi i osavremeni proizvodnju u čemu ima podršku i pomoć celokupne porodice.
- Skupa ulažemo veliki trud i rad. Nameravam da izgradnjom savremenog objekta stvorim što bolje uslove za smeštaj i ishranu ovih svinja. Prvi rezultati su dobri ali za dugoročniji posao pored ogromnog ulaganja i rada, potrebno je obezbediti više sigurnosti za proizvođače. Prepuštanje totalnom samosnalaženju i stihiji tržišta, nije dobro. To je “ugasilo” mnoge farme i konačno može imati loše posledice, prvenstveno za proizvođače. Konačno bili smo svedoci takvih događaja, kaže Ostojić.
Tržištu godišnje isporuči 50-60 tovljenika. Proizvede do 200. priplodnih nazimica i isto toliko prasadi. Uz drugu stoku koju izdržava ovo uzorno domaćinstvo, hrana dobijena sa 10. hektara svoje i 4-5 hektara zemljišta u zakupu, često nije dovoljna. Zato su prinuđeni da kupuju, najviše kukuruz, što povećava ulaganje.
Uz ovaj prioritet ( Osavremenjavanje farme priplodnih nazimica i nerastova rase veliki jorkšir) Ostojići gaje drugu stoku ali imaju i pčele. Oko svega toga je angažovana celokupna porodica, Sinišina supruga Snežana, sinovi Srđan i Stefan, otac Dragan i majka Živojka.
Stefanove kozice
Domaćinstvo Siniše Ostojića u Mačvanskom Metkoviću nije samo poznato po proizvodnji priplodnih nazimica i nerastova rase jorkšir. Zahvaljujući vrlo vrednom i preduzimljivom Sinišinom sinu Stefanu koza Belka nedavno je na svet donela dva jareta. Mladi domaćin (tako se odmah predstavio), “novorođenčad” lepo izdržava. Prvo ih (dok još sisaju majku) hrani posebnim granulama (pripremljena stočna hrana). Potom prelazi na kukuruz i ostalo. Kupanje i podšišivanje se podrazumevaju, a nađe se tu i neki privlačan parfem...
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa