7. februar 2019.7. feb 2019.
ODELjENjE ZA POLjOPRIVREDU GRADA ŠAPCA

Kap po kap u ratarstvu

Odeljenje za poljoprivredu započelo je sa predstavljanjem nove mere podsticaja "Navodnjavanje kap po kap" kroz seriju tribina u seoskim mesnim zajednicama.
Sa ovom merom, koja ima za cilj da pomogne poljoprivrednicima da unaprede proizvodnju ratarskih kultura i uvećaju prinose, najpre su upoznati meštani Zminjaka, Skrađana i Petlovače, kao i stanovnici Mišara, Miokusa, Mrđenovca, Orašca i Lipolista.
Zemljoradnik iz Štitara Dušan Tugekdžić je jedan od ljudi koji u svojoj proizvodnji koristi sistem „kap po kap“.
- Ono što je zanimljivo za ovu metodu je da se na taj način obezbeđuju stabilni i visoki prinosi kukuruza i soje. Ovo treba imati u vidu naročito zbog sve prisutnijih kriznih perioda tokom letnjih meseci – istakao je Tufegdžić.
Svetozar Marković, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu, napomenuo je da se u šabačkom kraju kukuruz seje na oko 60.000 hektara.
- Prinosi se dosta razliku u zavisnosti od primene agrotehničkih mera. Mnogo toga, takođe, zavisi i od padavina. Navodnjavanje „kap po kap“ omogućava optimalan način za razvoj biljaka i ploda, a prinosi se mogu duplirati. Na taj način prinosi mogu premašiti rekordnu cifru od 14 tona kukuruza, odnosno, četiri tone soje – istakao je Marković.
Odeljenje za poljoprivredu grada Šapca već ima puno iskustva sa navodnjavanjem „kap po kap“ u Pocerini pošto je u proteklih desetak godina za subvenciju ove mere uloženo oko 100 miliona dinara. Na taj način je obezbeđen ovaj sistem za oko 600 porodica u Pocerini.
Za sve poljoprivrednike koji žele da se detaljnije upoznaju sa ovom merom, a nisu u prilici da prisustvuju tribinama koje će biti organizovane u narednom periodu, sve informacije mogu dobiti u Odeljenju za poljoprivredu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa