6. avgust 2020.6. avg 2020.
Porodični posao tri generacije Damnjanovića
U GLUŠCIMA ETNO SELO AVLIJA, OBOGAĆUJE TURISTIČKU PONUDU SRBIJE

Porodični posao tri generacije Damnjanovića

Na površini od 55 ari u prekrasnom ambijentu mačvanskog seoskog domaćinstva, posetiocima nude prijatan odmor uz rekreativne, kulturno-istorijske, sportske i druge sadržaje. “Miran san” u doba korona virusa. Ukupno raspoloživo 28 ležajeva.
Obilje specijaliteta domaćih jela i pića
Etno selo “Avlija” u Glušcima, nalazi se kraj puta, od ovog sela prema Bogatiću u ulici Radivoja Dimitrijevića, broj 19. Odavde do Bogatića ima osam kilometara. Od Sremske Mitrovice na jednoj i Šapca na drugoj strani ova mačvanska oaza zdrave životne sredine, udaljena je po 20.desetak kilometara. Nešto dalje, prema Badovincima i Pavlovića mostu je Bijeljina.

U “Avliju” se dolazi lako. To je ustvari staro mačvansko dvorište iz 19 veka. Ima restoran u koji (unutra i napolju) može da stane preko 100 gostiju. Kuhinja je potpuno domaća, a propratnih sadržaja, sve u svrhu prijatnog i bezbrižnog odmora na pretek. Ovde vam uz strogo poštovanje propisanih mera zbog delovanja korona virusa garantuju “miran san”. U Glušcima i Bogatiću ukupno imaju 28 ležajeva.

Pažnju gostiju izaziva galerija slika, muzejska postavka starih predmeta i oruđa za rad, čardak, vuruna, štala... Tu je i bunar sa đermom. Sve u starom stilu, posmatrača, bar za momenat vrati u prošlost ovog kraja.
Dosta je i sadržaja za decu. Teren za mali fudbal, klackalice, ljuljaške, kućice...

Za osveženje, ovih sparnih letnjih dana su termalne banje u neposednoj blizini: “Jokin grab” i “Mačvansko vrelo” u sred plodne mačvanske ravnice. Ni Drina, sa svojim čarima nije daleko. Tu je i veliki broj kulturno-istorijskih i verskih obeležja ovog kraja, koje vredi videti.

- Sa komšijama imamo izuzetno dobru saradnju. Najvećim delom se snabdevamo iz ovog našeg kraja, a dolaze nam gosti iz svih krajeva, najviše iz Šapca i Sremske Mitrovice. Izazovna je pita koju, kao i više drugih specijaliteta, veoma vešto priprema naša Ljilja Graovac, kaže Jovan Damnjanović, mladi vlasnik i kordinator svega u “Avliji”. Naravno, teško je ne pomenuti njegovog oca Milana, kao i druge članove ove brojne porodice, Milanovu suprugu Slavicu i ostalu decu: Jovanu, Vladimira i Tanju. Svi oni su angažovani na uspehu “Avlije”. To je, ponosno naglašavaju treća generacija Damnjanovića, posvećena ovom poslu. I kada je u pitanju ukupno preduzetništvo u ovom kraju, nikako ne treba izgubiti iz vida doprinos Milanovog oca Obrada.

- Nameravamo dalje da obogaćujemo ponudu “Avlije”. Pripremamo se za gradnju pečenjare. Biće to potpuno nov objekat, prilagođen potrebama gostiju i posebno bih napomenuo da angažujemo radnike iz našeg kraja, dodaje Jovan.
On ističe da apsulutno poštuju mere Republike ali i domaćeg Štaba za vanredne situacije u Bogatiću, povodom delovanja korona virusa. Neplanirani, opasan virus jeste u mnogome ugrozio njihove ovogodišnje planove u povećavanju turističke ponude kraja, ali to kod Damnjanovića nije razlog za odustajanje, naprotiv ostaje veliki izazov.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa