15. oktobar 2020.15. okt 2020.
“Crnački” posao, ali se isplati
DOMAĆINI UZVEĆA UPORNI U SETVI DUVANA

“Crnački” posao, ali se isplati

Ove godine ratari jednog od najmanjih mačvanskih sela imaju pod duvanom oko 600 hektara. Ulaganja ogromna, cena lišena subvencija i dosta manja nego u regionu. Problem sa sezonskom radnom snagom rešen dolaskom 150-200 berača duvana iz Bujanovca i Preševa, a ovih dana u selo stigla i prva mašina za branje, što se ocenjuje kao svetlija budućnost ovog izuzetno zahtevnog posla u poljoprivredi
I letimičan pogled na dvorišta malog mačvanskog sela Uzveća, uveriće vas da ovdašnji ratari gaje dosta duvana. Naime, u skoro svakom drugom domaćinstvu moguće je uočiti bar po jednu, a u mnogim znatno više sušara za duvan iz kojih se ovih jesenjih dana vijori plavičasti dim. Pojačana je i frekvencija saobraćaja prema selu, jer sa poljskih puteva na glavnu saobraćajnicu često izlaze prikolice prepune nabranog duvana. Ove godine je u seoskom ataru rasađeno oko 600 hektara. Po tome su Uzvećani ubedljivo prvi od 12 preostalih sela u opštini Bogatić, a teško im je pronaći konkurenta, bar po ovoj proizvodnji i u okruženju.

Kad je dim profitabilniji od brašna
U Uzveću će vam svako reći da je gajenje duvana “crnački” posao. To obrazlažu činjenicama da je počev od dobrog rasada potrebno kvalitetno obraditi zemljište, primeniti neophodnu agrotehniku, brižljivo negovati, štititi i hraniti biljku da bi krajnji efekat, prilikom berbe i sušenja lista bio dobar. O ceni ulaganja, kažu ne treba trošiti reči, ali ako se bilo šta izostavi, može ostaviti dosta negativne posledice na prinos. S druge strane, bez obzira na brojne barijere u ovoj zahtevnoj proizvodnji i ukidanje državnih subvencija i dalje je, naglašavaju bolji poznavaoci duvan profitabilniji od pšenice, odnosno njenog brašna, koja je inače sastavni deo setvene strukture ovdašnjih domaćina. (Pored kukuruza, soje, lucerke...) Oni sa kojima smo razgovarali kažu da je cena osušenog duvana koji uredno prodaju kupcima znatno ispod cene u regionu i to ih prilično destimuliše, ali ne odustaju.
Pojedini proizvođači imaju čak po 15-20 hektara duvana. To je skoro polovina ukupnog zemljišnog poseda kojim raspolažu. Priča se da su Uzvećani svojom ponudom znatno uvećali cenu zakupa zemljišta u Mačvi, a u najvećem delu koriste ga za gajenje duvana.

Nezahvalno je izdvajati pojedine familije i proizvođače, a ni oni nisu raspoloženi da im se ime pominje u novinama, podsećajući na ugovore koje imaju sa kupcima njihove robe. U svakom slučaju, upornost je ono što ih izdvaja od ostalih, kao i duga tradicija.

Od oca ostalo sinu
U Firaunovića dvorištu radi sedam sušara. Tu je i gomila pedantno spakovanog ogrevnog drveta. Mladi domaćin, koji opet ne želi da mu pominjemo ime, kaže da ga na to obavezuje i ugovor sa otkupljivačem.
Godišnje sa 15 hektara pod duvanom, koliko ima ove godine, procenjuje da će isporučiti 80 sušara. Samo pet puta je primenjivao meru špartanja useva. To je duplo manje nego što je obrađivao kukuruz. Primetno je da kvalitet robe ne izostaje o čemu govore i stručnjaci koji su do sada kupili duvan. Sušare su opet pune, mada je ovo skoro kraj ovogodišnje proizvodnje. Obično traje od sredine avgusta do prvih mrazeva. Ulaganja su po njegovim rečima ogromna i skupa. S druge strane sa jednog hektara dobije oko 1,5 tona sušenog duvana.
U mnogo slučajeva ova zahtevna proizvodnja je nasledna. Tako sušare za duvan u Uzveću ostaju i prenose se skoro s kolena na koleno.

Ove godine dosta problema je bilo sa obezbeđenjem sezonske radne snage (berača duvana). To je na sreću ovdašnjih domaćina brzo prevaziđeno, “uvozom”radne snage, oko 150-200 berača duvana iz okoline Bujanovca i Preševa. Ovih dana u selo je stigla i prva nova mašina za branje duvana. To ohrabruje ovdašnje proizvođače. Komentarišu, često okupljeni prilikom prodaje osušenih bala duvana obično u centru sela, da bi baš pomenut mašinski berač mogao biti garant svetlije budućnosti u ovoj zahtevnoj poljoprivrednoj oblasti rada.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa