15. oktobar 2020.15. okt 2020.
Pomoć otišla  u prave ruke
FEJSBUK GRUPA “ONLAJN PIJACA ŠABAC” U HUMANOJ MISIJI

Pomoć otišla u prave ruke

Ne mora neko da ima mnogo da bi pomogao drugom. Mnogo je Šapčana koji ono što imaju žele da podele sa drugima. Sa druge strane, postoje oni koji nemaju gotovo ništa. Oni ne traže i ne vuku za rukav. Sa svojom mukom se bore sami. Nažalost, neretko se dešava de se prvi i drugi ne sretnu, a pomoć ode u pogrešne ruke.
Članovi Fejsbuk grupe “Onlajn pijaca Šabac” okupili su se oko ideje da pomognu onima kojima je to preko potrebno. Pravila su bila jasna. Pomoć su mogli dobiti stari i bolesni sa malim primanjima i bez ičije podrške, nezaposlenim majkama sa više od jednog deteta, osobama sa invaliditetom bez pomoći rodbine... Među njih ne spadaju porodice sa radno sposobnim članovima, osobe koje su same uzrokovale svoje materijalno stanje napuštanjem posla ili rasprodajom imovine i slično.

Na kraju se došlo do tri porodice. Prva su Bojići iz Zminjaka sa troje male dece, bolesnim ocem i majkom koja radi u nadnici. Drugi su Mlađiđi iz Lipolista – samohrana majka četiri devojčice, pri tom srčani bolesnik. Planirana je bila i jedna porodica iz Klupaca kod Loznice, ali se u međuvremenu saznalo da su ušli u neki program pomoći. Naknadno je odlučeno da pomoć dobiju i braća Nenad i Predrag Marić, ratni vojni invalidi, koji žive u Ribarima, a pored invaliditeta imaju i brojne druge zdravstvene probleme. Još ne početku je predviđeno i da jedan deo dobiju roditelji dece sa smetnjama u razvoju iz Šapca.
Članovi grupe doneli su svoje proizvode, odazvali su se i drugi pojedinci, a ko nije imao ništa svoje kupio je nešto od osnovnih životnih namirnica. Prikupljeno je i nešto školskog pribora, slatkiša za decu, garderobe, sredstava za higijenu, kao i jedan televizor. Oko 40 pojedinaca se odazvalo pozivu i od doniranog je sastavljeno 20ak paketa koji su podeljeni prošle nedelje.



-Pomoć je otišla u prave ruke. Članovi grupe su preporučili ove porodice. Njima je potrebno mnogo toga, ali potrudili smo se da im bar malo olakšamo predstojeće dane. Ovo je prva akcija koju smo organizovali i zadovoljan sam odzivom. Ljudi koji nemaju previše nesebično su odvojili deo toga što imaju za one kojima je potrebnije. Ne možemo nikome trajno pomoći, ali se nadamo da ćemo podstaći i druge na slične akcije, kaže Dražen Peurača, osnivač grupe “Onlajn pijaca” i dodaje da su pored materijalne nemaštine članovi porodica kojima su pomogli suočeni i sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

-Majka dece iz Lipolista ima problema sa srcem, a braća Marić niz zdravstvenih problema. Njima je neophodna pomoć oko lečenja i bilo bi od ogromnog značaja kada bi im to neko omogućio, kaže Dražen.
Tokom zimskih meseci planira se organizovanje još jedne slične akcije, kada će pomoći nekim drugim socijalno ugroženim porodicama.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa