15. oktobar 2020.15. okt 2020.
Od zločina proteklo 29 godina
Sećanje na smrt novinarske ekipe šabačkog dopisništva RTS

Od zločina proteklo 29 godina

Svakog devetog dana oktobra šabačko dopisništvo Radio televizije Srbije i njihove kolege iz drugih lokalnih medija obeležavaju sećanje na tragičan događaj koji se dogodio na današnji dan 1991. godine u kome su četvorica kolega izgubili život vraćajući se sa ratnog područja gde su bili na radnom zadatku.
Na spomenik podignut u čast Amidže, Bore, Dejana i Sretana položen je venac, a osim spomen obležeja ispred zgrade u kojoj su tragično nastradali novinari radili, sećanje čuva i ulica Amidža, Bora, Dejan i Sretan.

-Uvek je tužan dan za nas 9. oktobar i još uvek je kost u grlu i nakon 29 godina. Na godišnjicu simboličnim gestovima čuvamo sećanje, ali su oni u mislima našim svaki dan. Naša obaveza, pre svega kao ljudi, a potom kao njihovih kolega da čuvamo uspomenu na velike ljude koji su bili i ostali primer profesionalnosti. Uspomena na njih je čuvanje časti profesije kojoj pripadamo. Posvećenost svom poslu koštala ih je života i najmanje je što možemo je da ne dozvolimo da njihovo delo i lik izblede, a spomenik i ulica kojom svaki dan prolazimo je zalog za buduće generacije - rekla je Tanja Mijailović Dimitrić, urednica šabačko dopisništvo Radio televizije Srbije.

Pre 29 godina, dana 9. oktobra, ekipa šabačkog dopisništva Radio televizije Srbije i Radio Šapca tragično je nastradala obavljajući svoj radni zadatak. Automobil u kome su bili novinar Zoran Amidžić, snimatelj Bora Petrović, asistent Dejan Milićević i novinar Radio Šapca Sretan Ilić, na putu Petrinja - Glina, još uvek nepoznate osobe su napale i tom prilikom četvoro kolega je izgubilo život. Razlozi napada, kao i naredbodavci, odnosno egzekutori nisu poznati ni danas.

D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa