15. oktobar 2020.15. okt 2020.
NOVE DOZE VAKCINA U NOVEMBRU
VELIKO INTERESOVANjE ŠAPČANA ZA VAKCINU
PROTIV SEZONSKOG GRIPA

NOVE DOZE VAKCINA U NOVEMBRU

Ove godine isporuka vakcina započela je ranije zbog očekivanog porasta broja obolelih od kovida-19. Ovogodišnje vakcine protiv sezonskog gripa stižu iz Holandije, a njihov proizvođač je kompanija Abbott Biologicals. Dodatne doze biće isporučene početkom novembra
Vakcinacija protiv sezonskog gripa, koja je započela 01. oktobra, preporučuje se svim hroničnim bolesnicima, trudnicama i starijima od 65 godina. Takođe, preporuka je da se obavezno vakcinišu zdravstveni radnici, lica zaposlena u javnim službama koja su po prirodi posla često u kontaktu sa ljudima i osobe koje neguju starije i hronične bolesnike, posebno u socijalnim ustanovama.

- Ove godine nastavlja se trend uvećanja doza vakcina protiv sezonskog gripa. Prošle godine bilo je nepunih 16, a ove skoro 19 hiljada, što je oko 20% više. Sve veći je odziv građana. Vakcina je i ove, kao i prethodne godine, četvorovalentna. Ovogodišnje vakcine protiv sezonskog gripa koje su dostupne građanima Srbije i našem zdravstvenom sistemu stižu iz Holandije, a njihov proizvođač je kompanija Abbott Biologicals, kaže epidemiolog dr Nebojša Sofranić iz Zavoda za javno zdravlja Šabac.
Ove godine isporuka vakcina započela je ranije zbog očekivanog porasta broja obolelih od kovida-19, koji se očekuje u novembru.

- S obzirom na situaciju sa koronom, vakcinacija se ne sprovodi u ZZJZ, nego u u gerontološkim, ustanovama socijalne zaštite, ustanovama za decu i mlade, kazneno-popravnim ustanovama, gde postoji veliki broj kontakata. Ostali odlaze kod svog izabranog lekara koji evidentira uslove za davanje, kao i prijavljivanje eventualnih neželjenih događaja. Kotraindikacije za vakcinu su alergija na pileće proteine, formaldehid i garamicin, dodaje dr Sofranić.

Do sada je u Mačvanski okrug stiglo 18.960 vakcina. Od toga, Bogatić je dobio 2.000 doza, Koceljeva 700, Krupanj 510, Ljubovija 1.300, Loznica 4.370, Mali Zvornik 700, Šabac 5.500, Vladimirci 850.
S obzirom da su zdravstveni radnici koji rade sa rizičnim grupama u obavezi da je prime, za njih je opredeljeno 2.600 doza: 915 za OB Šabac, 1.065 Zavodu za javno zdravlje Šabac, 210 Specijalnoj bolnici Banja Koviljača i 840 OB Loznica.

Prema rečima dr Sofranića, interesovanje Šapčana je veliko.
ZZJZ Šabac zatražio je još 1.100 doza, koje stižu u novembru. Dodatne doze su trovalentne i stižu iz Instituta „Torlak“.
U ukupnom zbiru, to je 20.000 doza za Mačvanski okrug.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa