15. oktobar 2020.15. okt 2020.
GIK U OSTAVCI:  Nisu postojale ni formalne ni materijalne  pretpostavke za rad “krnjeg” dela GIK-a

GIK U OSTAVCI: Nisu postojale ni formalne ni materijalne pretpostavke za rad “krnjeg” dela GIK-a

JOŠ NISU STIGLI ODGOVORI UPRAVNOG SUDA NA DEŠAVANjA OKO IZBORA

Ima li Šabac Izbornu komisiju

“Jednoglasno donesena odluka da se odbiju svi ostali prigovori kojima se tražilo raspuštanje biračkih odbora i ponavljanje izbora na biračkim mestima Ševarice, Drenovac i Šipurske livade” stoji u saopštenju dela GIK-a. “Sednica nije ni mogla da bude održana. Oni nemaju većinu ni da održe sednicu, a ne da donose odluke” istakla Vera Palinkaš, jedna od članova GIK-a koji su podneli ostavku
Do zaključenja ovog broja “Glasa Podrinja” još uvek nije bilo poznato da li su izbori u Šapcu završeni ili će se ponovi na još najmanje jednom mestu. Ostalo je otvoreno pitanje i da li uopšte postoji Gradska izborna komisija. Odgovore je trebao da da Upravni sud u ponedeljak, ali su zatražili dopune podnetih prigovora, pa je donošenje odluka odloženo za sredu.

Podsećamo, nakon što prošlog utorka uveče nisu donete odluke o prigovorima na ponovljeno glasanje članovi GIK iz redova Srpske napredne stranke stupili su u štrajk glađu, a pojedini funkcioneri ove stranke ušli su u zgradu Gradske uprave i pokušali da spreče druge članove komisije da napuste zgradu. Pozvana je policija i dok načelnik Policijske uprave tvrdi da je patrola izašla na lice mesta, predstavnici gradske vlasti demantuju ove navode.
Nakon toga 10 članova GIK-a iz Zajedno za Srbiju i stranaka bliskih njima, zajedno sa predsednikom Budimirom Pavlovićem, podnose ostavke. Ipak, preostali “krnji” deo GIK-a u sredu veče uspeva da okupi 11 članova, tako što poziva Jelenu Jekić, zamenika predstavnika Ruske stranke u ovom organu. Na sednici oni donose odluke da ponavljanja izbora više neće biti i kako stoji u saopštenju biće “spuštena ZASTAVA na izborni proces”.

Spuštena “zastava”
Saopštenje GIK-a objavio je Gradski odbor SNS Šabac u četvrtak ujutru.
“Gradski odbor Srpske napredne stranke Šabac saopštava da je nakon jučerašnjeg podnošenja ostavki 10 članova Gradske izborne komisije Šabac koji su predstavljali listu Nebojše Zelenovića, Metle, UDS - Prilike i Zelene stranke održana nova 68. sednica kojoj je prisustvovalo 11 od ukupno 21 člana GIK-a.
Sednicom koja je počela u 22 časa a na koju su bili pozvani svi članovi i zamene iz stalnog sastava pa i oni koji su u ostavci, predsedavao je najstariji pravnik od prisutnih Boris Tumenko.
Nakon utvrđivanja kvoruma i izbora predsedavajućeg GIK je prešao na odlučivanje po prigovorima koji se odnose na izbore održane 03.10.2020. godine. Nakon višesatne diskusije o svim prigovorima jednoglasno je prihvaćen prigovor Srpske napredne stranke da se poništi odluka Gradske izborne komisije Šabac donesena na sednici dana 04.10.2020. o raspuštanju biračkog odbora i ponavljanju glasanja na biračkom mestu Šipurske livade.

sns: Održana nova 68. sednica kojoj je prisustvovalo 11 od ukupno 21 člana GIK-a


Takođe je jednoglasno donesena odluka da se odbiju svi ostali prigovori kojima se tražilo raspuštanje biračkih odbora i ponavljane izbora na biračkim mestima Ševarice, Drenovac i Šipurske livade.
Ovom sednicom je završeno odlučivanje po prigovorima koji su u nadležnosti GIKa i ukoliko ne bude žalbi Upravnom sudu očekuje se da će u narednih dva do tri dana Gradska izborna komisija Šabac proglasiti rezultate i dodeliti mandate odbornicima. Nakon toga se očekuje i upućivanje zahteva predsedniku skupštine grada Šapca za sazivanje konstitutivne sednice čime bi se spustila zastava na višemesečni izborni ciklus u Šapcu, navodi se u saopštenju.

Nelegitimno zasedanje
Istog dana konferenciju za medije su održali članovi GIK-a koji su podneli ostavke. Na toj konferenciji dotadašnji predsednik GIK Budimir Pavlović je naveo da nisu postojale ni formalne ni materijalne pretpostavke za rad “krnjeg” dela GIK-a.
Članovi koji su podneli ostavke sada će se u svojstvu građana žaliti na odluke koje su donele njihove nekadašnje kolege. Obrazložili su da rok za žalbu teče od trenutka dostavljanja odluka podnosiocima izbornih lista.
Vera Palinkaš je navela da trenutno na nezakonit način i silom pokušavaju da se proglase izborni rezultati, van svakih zakonskih okvira.

-Sednica nije ni mogla da bude održana. Oni nemaju većinu ni da održe sednicu, a ne da donose odluke. Pozvali su na sastanak Jelenu Jekić kao zamenika člana ispred Ruske stranke, iako ona nema pravo učešća u radu GIK, što je utvrđeno presudom Upravnog suda od 30. septembra. Odluke koje objavi ova Izborna komisija ne mogu biti prihvaćene kao zakonite, istakla je Vera Palinkaš.
Valentina Lovrin Gavrilović je objasnila da je Izborna komisija sinoć odbila sve prigovore, osim prigovora Aleksandra Pajića, čime je poništeno rešenje GIK o raspuštanju biračkog odbora u Šipurskim livadama i doneto rešenje da se na tom mestu izbori ponove. Tamo je nađen listić viška što je apsolutni razlog za poništavanje izbora. Prigovor Aleksandra Pajića koji je usvojen je neblagovremeno podnet. To je još jedna zloupotreba ove komisije. Mislim da ovde ima elemenata krivičnog dela, pre svega od strane Jelene Jekić, istakla je Valentina Lovrin Gavrilović.

Juče se postavilo i pitanje pečata, a na društvenim mrežama se pojavila informacija da se on nalazi kod sekretara GIK-a Zlatka Rankovića. Na konferenciji je Ranković demantovao ove navode i rekao da se pečat, zajedno sa delovodnom knjigom i ključevima nalazi “tamo gde i treba da bude” - u sefu Gradske uprave.
-Kada su započete izborne radnje 6. marta, ja sam pečat zajedno sa delovodnom knjigom i ključevima zadužio u činu primopredaje od bivšeg sekretara komisije. Tada su se nalazili gde se nalaze i sad - u sefu Gradske uprave Grada Šapca. Ništa nije ni nezakonito ni otuđeno. Čin primopredaje podrazumeva dva lica. Jedno sam ja, a drugo treba da bude moj zamenik ili naslednik. Zamenik je odbio, a naslednik nije imenovan, rekao je Ranković.
Na konferenciji je rečeno i da se izbori u Šipurskim livadama moraju ponoviti. Takođe je istaknuto da niko ne odugovlači izborni proces, nego da se radi o pravnim normama, a da su rezultati nesporni. Bivši članovi GIK podsetili su da ova institucija ne poništava izbore, nego da to radi Upravni sud.



Katić: Uzurpiranje institucija
Božidar Katić je u ime koalicije “Metla – Opstanak, jače od bojkota” istakao da su spremni da brane slobodu i pravo na izbor. Smatra da su dešavanja u GIK-u kulminacija svega što se događalo prethodnih meseci.
-Imamo otvoren teror kriminalne organizacije za koju se ne zna da li je ona deo SNS-a ili je SNS deo organizovane kriminalne grupe koja pokušava da prekroji volju građana kršeći sve moguće zakone. Pokušavaju da prisile GIK, državnu instituciju, da donosi odluke u skladu sa njihovim željama, izmišljajući izbornu komisiju koja više ne postoji, donoseći odluke bez bilo kakvog kvoruma i obaveštenja. Postoji niz zakonskih puteva da se izađe iz ovogo stanja, a SNS je odlučila da ne ide ni jednim od njih, već da pokuša uzurpiranjem državnih institucija da prekroji volju građana Šapca i otme vlast u ovom jedinom svetlom delu Srbije, rekao je Katić.


Lažna komisija i nepostojeće odluke
Javnosti se obratio i nosilac liste “Šabac je naš” i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović sa listama koje ih podržavaju. Zelenović je izjavio da je došlo do novog kršenja Zakona i ocenio da se radi o najtežim krivičnim delima koja su usmerena na podrivanje ustavnog poretka.

-Svako ko na bilo koji način utiče na izbornu volju građana podriva ustavni poredak. To iz dana u dan rade mafija i Srpska napredna stranka u Šapcu. Taman kad pomislite da ne može da bude gore i strašnije od onoga što se desilo preksinoć, jutros imamo iznenađenje. Jutros smo od SNS dobili informaciju da ima nova izborna komisija. Oni su izmislili novu instituciju, a onda su počeli da odlučuju. Lažna komisija donosi nepostojeće odluke. To je ono protiv čega se mi borimo, rekao je Nebojša Zelenović.
Gradonačelnik je naveo da će i o ovom slučaju odlučivati sud. Najavio je još krivičnih prijava.

ZELENOVIĆ: Došlo je do novog kršenja Zakona i radi se o najtežim krivičnim delima koja su usmerena na podrivanje ustavnog poretka


-Mi vodimo u Šapcu najvažniju borbu, za odbranu ustavnog poretka. Nećemo odustati od te borbe. Kao i prethodnih puta o svemu će se izjasniti sud. Ustavni, upravni, krivični, neki sud će presuditi da li ovako može da se živi u Srbiji. Od svih zakonitih opcija koje su na raspolaganju organizovani kriminalci i SNS su se odlučili za nezakonite. Preuzeli su instituciju i preselili je na adresu SNS. Nas stranka obaveštava o tome šta radi institucija, rekao je Zelenović.
Gradonačelnik je istakao da će o svemu biti obaveštene i međunarodne inistitucije. Rekao je da su o dešavanjima u utorak veče u GIK-u u Šapcu obavešteni svi predstavnici međunarodnih organizacija u Srbiji.

-Više niko ne veruje u jednakost pred zakonom. Mi koristimo priliku da se protiv toga borimo, na zakonit način. Ovde ima ili jedna ili druga strana, nema treće. Ova borba pokazuje još jednu važnu stvar, a to je da smo u Šapcu živi. Vučić, kriminalci, SNS, bez mafije nemaju većinu u Šapcu. Tako je i u celoj Srbiji. Šabac je primer da je borba moguća, poštena i po zakonu, rekao je Nebojša Zelenović.
Otvorena pitanja



Mitrašinović: Pravo glasa svetinja
Srđan Mitrašinović nosilac liste “Metla-Opstanak” izjavio je da oni od početka učestvuju u izbornom procesu poštujući sve zakonske procedure i da je to ono na čemu insistiraju.
-Prosto je neverovatno da ovoliko dugo ne može da se završi izborni proces u jednoj državi koja se, bar geografski, nalazi u Evropu, u 21. veku. Imamo više sudskih presuda da izbori do sada nisu sprovođeni u skladu sa zakonom, a ovo što se desilo u GIK-u je nešto što, verujem, predstavlja presedan. Pokušaj uticaja jednu instituciju da donosi odluke onako kako odgovaraju jednoj strani. To je apsolutno neprihvatljivo. Treba svi da pružimo snažnu podršku ljudima koji su bili u GIK-u, učestvovali u donošenju odluka i da zahtevamo od nadležnih da poštuju zakon i da sve aktivnosti koje se dalje budu sprovodile budu u skladu sa zakonom, kako bi ovaj postupak konačno bio okončan i kako bismo zaštitili izbornu bolju građana. Mi nećemo odustati. Važno je da znamo ko je na strani odbrane zakona, odbrane ustavnog poretka, a ko na strani onih koji zarad vlasti ne poštuju to i pokušavaju da ruše sve pred sobom kako bi došli na vlast. Pravo glasa treba da bude svetinja, poručio je Mitrašinović.




Stanković: Odbrana prava na slobodan izbor
Milutin Stanković, u ime Ujedinjene demokratske Srbije “Prilika” je istakao da su se od početka borili za to da svaki građanin ima pravo slobodno da glasa i bira, bez ikakvih pritisaka.
-Članovi GIK-a takođe tako treba da donose odluke, potpuno slobodno, u skladu sa svojim uverenjima i zakonom. Kao lista dajemo potpuno podršku ljudima koji su podneli ostavke. Želimo da nastavimo tu borbu da i svaki naš sugrađanin i svaki član GIK-a ima pravo da slobodno bira, naveo je Milutin Stanković.


Podnosioci lista, koji smatraju da GIK više ne postoji, prigovore su podneli direktno Upravnom sudu.
Nejasno je ostalo da li je Jelena Jekić mogla da učestvuje u radu GIK-a, kao zamenik člana Ruske stranke, za koji je Upravni sud doneo presudu da nema pravo na učešće u radu ovog organa. Pored toga, u sastavu izborne komisije nijedna stranka ne može da ima većinu, a u trenutnoj konstelaciji takav je slučaj sa predstavnicima SNS-a.
Ukoliko je GIK u ovom sastavu imao legitimitet, nije jasno da li je mogao da bude prihvaćen progovor Aleksandra Pajića, za koji se tvrdi da je podnet tri sata po isteku roka. Takođe, kada se nađe listić viška u glasačkoj kutiji izbori se moraju ponoviti. Takav je slučaj bio u Šipurskim livadama, a zapisnik su potpisali članovi biračkog odbra.


M.Mijailović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa