Инфо

6. август 2020.6. авг 2020.
Породични посао три генерације Дамњановића
У ГЛУШЦИМА ЕТНО СЕЛО АВЛИЈА, ОБОГАЋУЈЕ ТУРИСТИЧКУ ПОНУДУ СРБИЈЕ

Породични посао три генерације Дамњановића

На површини од 55 ари у прекрасном амбијенту мачванског сеоског домаћинства, посетиоцима нуде пријатан одмор уз рекреативне, културно-историјске, спортске и друге садржаје. “Миран сан” у доба корона вируса. Укупно расположиво 28 лежајева.
Обиље специјалитета домаћих јела и пића
Етно село “Авлија” у Глушцима, налази се крај пута, од овог села према Богатићу у улици Радивоја Димитријевића, број 19. Одавде до Богатића има осам километара. Од Сремске Митровице на једној и Шапца на другој страни ова мачванска оаза здраве животне средине, удаљена је по 20.десетак километара. Нешто даље, према Бадовинцима и Павловића мосту је Бијељина.

У “Авлију” се долази лако. То је уствари старо мачванско двориште из 19 века. Има ресторан у који (унутра и напољу) може да стане преко 100 гостију. Кухиња је потпуно домаћа, а пропратних садржаја, све у сврху пријатног и безбрижног одмора на претек. Овде вам уз строго поштовање прописаних мера због деловања корона вируса гарантују “миран сан”. У Глушцима и Богатићу укупно имају 28 лежајева.

Пажњу гостију изазива галерија слика, музејска поставка старих предмета и оруђа за рад, чардак, вуруна, штала... Ту је и бунар са ђермом. Све у старом стилу, посматрача, бар за моменат врати у прошлост овог краја.
Доста је и садржаја за децу. Терен за мали фудбал, клацкалице, љуљашке, кућице...

За освежење, ових спарних летњих дана су термалне бање у непоседној близини: “Јокин граб” и “Мачванско врело” у сред плодне мачванске равнице. Ни Дрина, са својим чарима није далеко. Ту је и велики број културно-историјских и верских обележја овог краја, које вреди видети.

- Са комшијама имамо изузетно добру сарадњу. Највећим делом се снабдевамо из овог нашег краја, а долазе нам гости из свих крајева, највише из Шапца и Сремске Митровице. Изазовна је пита коју, као и више других специјалитета, веома вешто припрема наша Љиља Граовац, каже Јован Дамњановић, млади власник и кординатор свега у “Авлији”. Наравно, тешко је не поменути његовог оца Милана, као и друге чланове ове бројне породице, Миланову супругу Славицу и осталу децу: Јовану, Владимира и Тању. Сви они су ангажовани на успеху “Авлије”. То је, поносно наглашавају трећа генерација Дамњановића, посвећена овом послу. И када је у питању укупно предузетништво у овом крају, никако не треба изгубити из вида допринос Милановог оца Обрада.

- Намеравамо даље да обогаћујемо понуду “Авлије”. Припремамо се за градњу печењаре. Биће то потпуно нов објекат, прилагођен потребама гостију и посебно бих напоменуо да ангажујемо раднике из нашег краја, додаје Јован.
Он истиче да апсулутно поштују мере Републике али и домаћег Штаба за ванредне ситуације у Богатићу, поводом деловања корона вируса. Непланирани, опасан вирус јесте у многоме угрозио њихове овогодишње планове у повећавању туристичке понуде краја, али то код Дамњановића није разлог за одустајање, напротив остаје велики изазов.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa